10 Mayıs 2012 Perşembe

AÇE'DE DEMOGRAFİK YAPI



2000 yılında yapılan sayıma göre Açe’nin nüfusu 4.271.000’dir. Bu rakam, Endonezya’nın toplam nüfusunun yaklaşık %2’sine tekabül eder. Ancak, 2004 yılında yaşanan deprem ve tsunaminin ardından hayatlarını kaybedenler ve bölgeyi terk edenler nedeniyle Açe nüfusunda azalma olduysa da, zamanla köylerine geri dönenlerle, ülkenin çeşitli yerlerinden Açe’de, özellikle de başkent Banda Açe’de, yeni doğan iş olanaklarından istifade etmek amacıyla göç edenler nedeniyle nüfusun dengesini koruduğunu söylenebilir.
Bölgenin etnik ve kültürel dokusu birkaç farklı gruptan oluşur. En önemli grup Açelilerdir. Açeliler kıyı bölgelerinde yoğunluk arz eder. Diğer etnik gruplar ise, Gayolar (Açe Tengah’ta ve Açe Timur’un bir bölümünde, Benar Meriah’ta ve Gayo Lues’te), Alaslar (Açe Teggara’da), Tamianglar (Açe Tamiang’da), Aneuk Jameeler (Açe Selatan ve Açe Baray Daya’da) ve Kluetler (Açe Selatan ve Simileu’da)’dir. Gayolar ve Alaslar güneydeki dağlık bölgede yaşam süren yerlilerdir.
Açe bölgesi, aynı zamanda, tarihin çeşitli dönemlerinde Arap Yarımadası’ndan bölgeye gelip yerleşmiş olanlara ev sahipliği yapmıştır. Açe Jaya’da çok küçük bir grup da olsa, Avrupa kökenlilere de rastlamak mümkündür. Bunlar sarışın, mavi gözlü, beyaz tenli bir topluluktur. Bu grubun 16. yüzyılda bölgeye gelen Portekiz askerlerinin torunları olduğu ve zamanla İslam’ı benimsedikleri ifade edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder