10 Kasım 2016 Perşembe

Nur Misuairi: Mindanao barış sürecinde yeniden icad edilen aktör Nur Musairi / Nur Misuari: A New Reinvented Actor in Mindanao Peace Process

Mehmet Özay                                                                                                                          10.11.2016

Filipinler’de Mindanao bölgesinde uzun yıllar özgürlük mücadelesi veren Moro Ulusal Özgürlük Cephesi (MNLF) lideri Nur Miusuari, önümüzdeki dönemde yapılacak barış görüşmelerinde Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile aynı masaya oturmayacağını söyledi.

Manila Bulletin’de yer alan habere göre, MNLG lideri Nur Misuari, Filipinler hükümetiyle önümüzdeki dönemde yapılacak barış görüşmelerinde Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile aynı masaya oturmayacağını açıkladı. Malezya ziyareti öncesinde basına açıklamada bulunan devlet başkanı Rodrigo Duterte, Nur Misuairi’nin hükümetle tek taraflı olarak masaya oturmayı istediğini söyledi.

Filipinler’de Rodrido Duterte’nin devlet başkanlığına gelmesinin ardından, 2014 yılında varılan anlaşmaya rağmen, MNLF’i kastederek o dönem söz konusu görüşmelerinde saf dışı bırakılan grupla da masaya oturarak Mindanao barış sürecini yeniden yapılandırma düşüncesini gündeme getirmişti.
Bir önceki başkan Benigno Aquino döneminde Filipinler merkezi hükümet ile MILF arasında 27 Mart 2014’de anlaşmaya varılmış ve Mindanao Müslümanlarına özerk yönetim hakkı veren Bangsamoro Temel Yasası kabul edilmişti. Ancak yasa Filipinler senatosundan geçmemesi üzerine uygulamaya konulmamıştı. Seçim sürecinde barışın korunabilmesi amacıyla Bangsamoro Temel Yasası Geçici Komisyonu kurulmuş ve hafta başında başkan Duterte, bu komisyonun faaliyetlerini uzatan anlaşmaya imza atmıştı.

Bangsamoro Temel Yasası’nı hazırlayan komisyon barış sürecine MILF’in yanı sıra MNLF’i de dahil edecek bir hazırlık içerisinde olduğu belirtiliyor.


Nur Misuari 2013 yılında Zamboanga şehrinde yaşanan kuşatmadan sorumlu tutulması ve yargılanması talebi üzerine kayıplara karışmıştı. Daha sonra bu kararın iptal edilmesi ve başkan Dutete’nin Mindanao’da tüm tarafların barış sürecinde yer alması görüşünü üzerine yeniden kamuoyunun gündemine gelmişti. Nur Misuairi, geçen hafta Manila’daki başkanlık sarayında Duterte ile bir görüşme yapmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder