17 Mayıs 2012 Perşembe

Açe Valisi Göreve Hızlı Başlıyor


Tgk. Malik Mahmud ve Dr. Zeyni
SBY ile görüşürken

Mehmet Özay                                                                                                                    11 Mayıs 2012

Açe’de barışın ikinci dönemi olarak adlandırdığım 9 Nisan Valilik seçimlerinin ardından, Dr. Zeyni Abdullah ve Müzekkir Manaf resmi törenleri beklemeden Cakarta çıkartması yaptılar. 9 Nisan’daki seçimlerde aldıkları %54 oyla 2017 yılına kadar Açe Valisi ve Yardımcısı görevini yürütecek olan Dr. Zeyni ve Müzekkir resmi atamaları ve valilik yemin töreni yapılmamasına rağmen bir süredir Cakarta’da çeşitli girişimlerde bulunuyorlar. Normalde, seçimlerden birkaç ay sonra yapılması gündeme gelen Valilik ataması Açe Parlamentosu’nda gerçekleşen önemli bir törene konu oluyor.  Yer Açe olunca bu tören yerli konuklardan daha çok belki de yabancı konuklarının çeşitliliği ve siyasi statüleri ile dikkat çekiyor.

Bunun yanı sıra, uluslararası medyanın varlığı, Tkg. Daud Beureu Caddesi’ndeki Parlamento binasının hemen karşısındaki Telekom binası önünde irili ufaklı onlarca çanak antenin dünyaya haber geçmesini sağlıyor. Dr. Zeyni ve Müzekkir niçin töreni beklemediler diye sorulabilir? Bu soruya cevaptan önce hatırlatılması gereken bir husus var ki, o da yeni vali ve yardımcısının, Açe Partisi’nin adayları olması nedeniyle her düzeyde girişimlerin “parti disiplini” altında ortaya konmasına neden oluyor. İlk günden bu yana, çeşitli vesilelerle bizzat tanık olduğum üzere,  hareket kendi içerisinde önemli bir hiyerarşiye sahip. Bu hiyerarşi yukarıdan aşağıya “faşizan ve despotik” bir yönelim değil, herkesin yerini ve statüsünü bilmesiyle şekillenmiş, bir anlamda lidere itaatin rasyonelleştirilmesi kadar, bir o kadar da “kutsallığın” içinde önemlice yer altığı bir görüntü arz eder.

Dün bu disiplin merhum “Tgk. Dr. Hasan di Tiro” etrafında şekilleniyordu. Bugünse, Açe’nin yeni “wali”si Tgk. Malik Mahmud önderliğinde giderek çeperini genişleterek pratiğe yansıyor. Dr. Zeyni ve Müzekkir’in Cakarta çıkartmasına gelecek olursak, yazımızın giriş cümlesini hatırlatmak isterim. Yani, yeni Valilik yönetimi, ‘Yeni Açe’nin yapılaştırılması sürecinde bir an dahi kaybetme niyetinde değiller. Bu nedenle her fırsatı, her imkânı olduğunda dikkate alarak, siyasi, yasal, sosyal ve ekonomik girişimler için her kapıyı zorluyorlar.

Cakarta’daki girişimlerinin ana ekseninde de bu üç unsuru görmek mümkün. Bir yanda çeşitli ülke Büyükelçiliklerine ziyaretler gerçekleştirilirken, bir yandan da Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile randevu girişiminde bulunuldu. Öte yandan, Açe Parlamentosu’nda Helsinki Barış Anlaşması maddelerine uygun olarak çıkartılacak hayati yasalara katkı bağlamında ulusal düzeyde önem taşıyan -örneğin Yusril Ihza Mahendra gibi- hukukçularla işbirliğini öncelliyorlar. Geçen beş yıllık süre zarfında bu yönde arzu edilen girişimlerin yapılmamış olması, Açe’nin her türlü kurumsal yapılanmasının önündeki engeli teşkil etmesi nedeniyle Açe Partisi’nin öncelikleri arasında ilk sırada bulunuyor. Dr. Zeyni, geçenlerde the Jakarta Post muhabiriyle yaptığı mülâkatta, barışın ve güvenliğin devamının olmazsa olmazları arasında bulunduğunu bunun içinde her türlü imkânı seferber edeceklerini söylemişti.

Olası bir “Büyükelçiliklere ziyaretler de neyin nesi? minvalindeki soruya, el-cevap, Açe’nin yeni dönemde arzu edilen istikrarlı kalkınma programında ihtiyaç duyulacak yatırım imkânlarının oluşturulması amacını taşıdığını söyleyebiliriz. Tüm bu görüşmeler sadece yeni vali ve yardımcısınca değil, Açe Partisi’nin üst düzey kadrosunun eş-zamanlı hareketi ile gerçekleştiriliyor. Açe halkının bu girişimlere yaklaşımının olumlu olduğu gözlemleniyor. Seçimlerin akabinde moral düzeyi yükselmiş olarak çıkan Açelilerin, önümüzdeki beş yılı şekillendirecek girişimlerin çok yönlü olarak gündemde yer tutmasına biraz da şaşırdıklarını söyleyebilir miyiz diye bir soru da aklımızdan geçmiyor değil. Seçim öncesindeki yaklaşık bir yıl boyunca önlerine çıkartılan tüm “hengâmeleri” teker teker aşan Açe Partisi, şimdi tüm enerjisini Açe’nin yeniden “düzlüğe” çıkması için harcama konusunda kararlılık içinde. Cakarta ziyaretinin bir diğer ayağında ise Açe’de şu an geçici valilik görevini yürüten Tarmizi Karim’in kızının düğün töreninde yaşandı. Türkiye’de kimi çevrelerce yakından tanınan Tarmizi Karim’ın Cakarta’da şov yaptığını söylemek istemiyoruz elbette. Olsa olsa, kızının düğün merasimi dolayısıyla merkez ve çevrenin önde gelen liderlerini birarada buluşturmaya vesile olacağını düşünmüş olmalı. Böyle de oldu. Tgk. Malik Mahmud ve Dr. Zeyni Abdullah törene katılan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) ile ayak üstü görüşme fırsatı buldular. SBY’nin Açe’deki seçim sonucundan memnuniyet duymaması imkânsız. Bu anlamda, resmi kabülü de birkaç gün içinde yapması ve seçim sonucunu onaylaması bekleniyor.

Yeni Vali ve yardımcısı ulusal ve uluslararası düzeyde görüşmelerin yanı sıra, Eyalet’te Açe halkı arasında birliğin yeniden tesisi konusunda da ciddi girişimlere hazırlandıklarını biliyoruz. Son dönemde özellikle çeşitli yabancı unsurlar ve bunların iç uzantılarının körüklemeye çalıştığı, cinsiyet ayrımcılığı, dini liderlerin rolü vb. türünden bağlamlarda tüm eksikliğin sağlıklı iletişim kurulamamasından kaynaklandığını belirten Dr. Zeyni’nin, kısa süre zarfında bu hususta toplumsal katılımcılığı artıracak girişimlerde bulunacağını öngörebiliriz. Açe bağlamındaki bu güzel gelişmeleri muhtemelen Haziran ayı içerisinde Açe Parlamentosu’nda yapılacak valilik törenine Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Sayın Zekeriya Akçam Bey’i de davetli olarak görebileceğimizi umuyorum.

http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=209488

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder