5 Aralık 2011 Pazartesi

Yeşil Açe Küresel Pazar’da


Açe, küresel iklim değişikliğini engellemeye yönelik büyük bir projede rol alıyor. Açe bir kez daha uluslararası platformda kendisini başarıyla ortaya koyuyor.
Mehmet Özay / Endonezya / TIMETURK    
28.11.2008
Böylece, Açe bir kez daha uluslararası platformda kendisini başarıyla ortaya koyuyor.
Endonezya Cumhuriyeti Açe Eyaleti, uzun yıllar yaşanan çatışma ortamının 15 Ağustos 2005 tarihinde sona ermesiyle birlikte siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda atılan önemli adımlara küresel iklim değişikliğinde aktif rol alarak yeni bir boyut kazandırdı.
Açe Valisi İrvandi Yusuf 20 Kasım 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri?nin Los Angeles Eyaleti’nde düzenlenen Küresel İklim Zirvesi’ne katıldı. Yusuf, zirve sonunda yağmur ormanlarının korunmasına ve küresel gaz emisyonunun düşürülmesine yönelik REDD (Reducing Emission from Deforestation and Land Degradation) anlaşması çerçevesinde yapılan törene iştirak imza attı.
Açe Valisi İrvandi Yusuf, bir süre once başlattıkları ve bir sempozyuma konu olan Yeşil Açe Projesi nedeniyle, Los Angeles Valisi Arnold Schwanzenger?in özel konuğu olarak toplantıya iştirak etti.
Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu toplantı ile küresel iklim değişikliğinin engellenmesinde yerel inisiyatifin rolü öne çıkartılıyor. Bu bağlamda, ABD, Brezilya ve Endonezya?dan eyelet valilerinin katılımıyla gerçekleşen bu önemli toplantıya ABD?nin çiçeği burnunda devlet başkanı Barrack Obama da tele konferans ile katıldı.
ABD’den Illinois, Wisconsin ve Kalifornia; Brezilya’dan Amazonas, Para ve Matto Grosso; Endonezya’dan ise Açe ve Papua Eyalet valilerinin katıldığı bu önemli imza töreni dünyada yeni bir dönemin de başlangıcı kabul ediliyor. Yerel inisiyatifin küresel planda öne çıkarılmasında en son örnek olan bu gelişme ile küresel iklim değişikliğinin önüne geçilmesinde yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan eyaletlerin valileri işbirliği yapma kararı aldığlar. Uzmanlar, bu anlaşma ile, yağmur ormanlarının korunmasında azami özen gösterilmesi için söz konusu eyelet yönetimleri arasında bilimsel işbirliğine önem verileceğine dikkat çekiyorlar.
Açe Eyaleti, sahip olduğu zengin orman kaynakları ile uzunca bir süredir gelişmiş ülkelerin dikkatini çekiyor. Açe’deki ormanların bugüne kadar eldeğmemiş olarak kalmasında merkezi hükümet ile Açe Özgürlük Hareketi arasında otuz yıl süren çatışmalar nedeniyle yağmur ormanlarının sömürülmesinin önünde önemli bir etken olarak Kabul ediliyor.. Ancak bu dönem, aynı zamanda, kaçak ağaç kesimlerinin yapıldığı bir dönem olarak da biliniyor. Barış Anlaşması’nın imzalanmasından ve Açe Özel Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra Açe’de ormanlar da hak ettiği değeri yavaş yavaş almaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder