30 Aralık 2011 Cuma

Rohingyalı Müslüman Göçmenler Açe’de


Mehmet Özay
16 Şubat 2011

Rohingyalı Müslüman göçmenler bir kez daha Açe’de. Bugün 129 Rohinyalı mülteciyi taşıyan ve motorunun arızalanması sonucu okyanusta sürüklenen bir tekne Açe sahiline ulaştı.
Açeli balıkçılar tarafından 15 Şubat gece yarısı saat 23.00 sularında, başkent Banda Açe’nin kuzeyinde Malaka Boğazı’nın girişi kabul edilen Krueng Raya açıklarında görülen ve sahile çekilen teknedeki mülteciler verdikleri bilgiye göre 25 gündür denizde hayatta kalma mücadelesi verdiler. Açlık ve susuzluktan bitkin haldeki mültecilere ilk müdaheleyi yerel sağlık ocağı yetkilileri yaptı. Ardından Malahayati Limanı’na bağlı binalarda kendilerine tahsis edilen mekânlara yerleştirilen mültecilere Açe halkı ve yerel yönetimi yardımda bulunuyor. Hedeflerinin Avustralya’ya gitmek olduğunu belirten mültecilere resmi işlemleri Açe Sahil Güvenlik ve Göçmen Bürosu yetkililerince sürdürülürken, göçmenlerin akibeti ise şimdilik meçhul.
2008 yılı sonu ile 2009 yılı başlarında iki ayrı grup olarak Açe’de karaya çıkan Rohingyalı Müslümanların dramı devam ediyor. Gerek Myanmar’daki olumsuz koşullar gerekse Tayland’da özellikle ordunun insanlık dışı muamelelerine maruz kalan Rohingyalı Müslümanlar ölümü dahi göze alarak fırsatta üçüncü bir ülkeye siyasi mülteci sıfatıyla iltica etmeyi göze alıyorlar. Ahşap teknelerle okyanusa açılan mülteciler, yakıtlarının bitmesiyle rüzgar ve dalgaların etkisiyle kaderleri ile başbaşa kalıyorlar. Bengal Körfezi’nde gezinen teknelerdeki mülteciler, fırtınada alabora olmaktan kurtulmaları halinde, doğal olarak Sumatra Adası’nın kuzeyinde karaya çıkıyorlar.
Uzmanlar daha önceki tecrübelere dayanarak, söz konusu yeni mültecilerin uzun süre Açe’de kalabileceklerini öngörüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder