3 Haziran 2012 Pazar

Susilo Bambang Yudhoyono


Mehmet Özay                                                                                                      3 Haziran 2012

Ülkesinde SBY olarak tanınan ve 9 Eylül 1949 yılında Doğu Java’daki Pacitan’da doğan Susilo, tpıkı babası gibi asker kökenli biridir. Endonezya’nın altıncı devlet başkanı olan Susilo, eski bir general ve devlet adamıdır. 2004 yılı Eylül ayında yapılan ilk doğrudan seçimler sonucunda, ikinci turun ardından bir önceki devlet başkanı Megawati Sukarnoputri’den iktidarı devralmıştır. 

1973 yılında Askeri Akademiden mezun olan Susilo 1965 yılında Komünist Partisi’ne karşı girişilen darbede rol almıştır. Doğu Timor’da görev yapmış olan Susilo savaş suçu ile suçlanmış olsa da, herhangi bir cezaya çarptırılmamıştır. Değişik dönemlerde ABD’de askeri eğitimlere katılmış ve Webster Üniversitesinde işletme dalında master derecesi almıştır. 2004 yılın Ekim ayında, Bogor Tarım Enstitüsünden, Tarım Ekonomisi dalında Doktorasını tamamlamıştır. 

1995-96 yıllarında BM nezdinde Bosna’da Barış Gücü’nde çalışmıştır. Susilo, ordunun reformasyonu konusundaki görüşleriyle basında ‘düşünen general’ lakabıyla tanınıyordu. 2000 yılı Nisan ayında, Abdurrahman Wahid  başkanlığındaki hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev alınca ordudaki görevinden istifa etmiştir. Daha sonra Güvenlik ve Siyasal İlişkiler Bakanlığı gibi önemli bir göreve atanmıştır. 2002 yılında Megawati hükümetinde aynı göreve atanmıştır. Bali bombamasının ardından sorumluların yakalanması konusunda gösterdiği başarı uluslararası camiada takdire şayan bulunmuştur. 2004 yılı Mart ayında istifa etmiştir.

Yeni dönem başkanlık seçimleri için uzun erimli bir proje ile ortaya çıkan Susilo refah, barış, adalet ve demokrasi bağlamındaki görüşlerini Değişim Vizyonu (Vision For Chang) isimli çalışma ile ortaya koymuştur. Susilo’nun orduda reform düşüncesinin ardında, ordunun politikadan elini çekerek güvenlik gibi asli görevine dönmesi yatmaktadır.


           Kurduğu Demokrasi Partisi ile ülkedeki bütünlüğü sağlamaya yönelik görüşleri, güçlü kişilği ve iletişim becerisi ile Megawati, Wiranto, Amien Rais ve Hamzah’ın önünde %60.87’lik bir oranla seçimi kazanmıştır. Megawati ise %39’luk oy oranında kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder