2 Haziran 2012 Cumartesi

AÇE’DE YARDIMIN ULAŞMADIĞI MERKEZİ BİR KÖY:KAMPUNG PANDE


Mehmet Özay                                                                                                                   Ekim 2006

Kampung Pande, Kampung Bitai, Eumpeorum (Türkler Batı’dan geldikleri için kendilerine ‘Rum’ adı verilmiş. Eumpeorum ise Rumların yeri manasına geliyor) ve Desa Lamgamee gibi bir Türk köyü olarak biliniyor. Ayrıca bir tane daha Türk köyü olduğundan bahsediliyor. Yani toplam beş Türk köyü bulunduğunu söyleyebiliriz. 

Beytürrahman Camiinden yaklaşık onbeş yirmi dakika mesafede bulunan Kampung Pande isimli yerleşim yeri tsunami’den en fazla etkilenen yerlerden biri görünümünde. Daha önce ziyaret ettiğimiz ve Türk köyü adıyla anılan yerle aynı coğrafyada bulunuyor.

Ali Haşimi kütüphanesinde tanıştığımız ve atalarının Türk olduğunu ifade eden Adian Yahya Abubakar’ın yaşadığı köy. Tsunami öncesinde 1600 olan nüfus, yaşananların ardından 260 civarında bir rakama düşmüş.

K. Pande’ye giderken yol üzerinde ağaç malzemeden inşa edilmekte olan tek katlı yapıların Muslim Aid tarafından yapıldığını öğrendik. Zaten K. Pande de buraya oldukça yakın. Yahya Bey’in yakınları ve köydeki diğer ahali hala çadırlarda yaşıyorlar. Yahya, tsunami sonrası köylerine gelen olmadığını, ancak birileri tarafından dolaylı olarak yardım talebinde bulunulacağı söylendiğini ifade etti.

Ayrıca, Endonezya Hükümetinin tsunami mağdurlarına yönelik olarak her ay vermeyi vaad ettiği 150.000 Rupi’lik gelirden de yoksunlar. Sadece ilk üç ay 90.000 Rupi almışlar.

Yahya Bey, mikro işletmecilik konusunda faaliyet gösteren bir devlet kuruluşundan istifa etmiş. İstifa gerekçesi de yaşanan olumsuz bürokratik olgular ve yozlaşma. Kardeşi kaligrafi ile ilgileniyor. Ayrıca ağaç ve taş işçiliğinden de anlıyormuş. Beytürrahman’ın iç süslemelerini yaptığı gibi, Kudüs’teki caminin süslemelerinde de çalışmış. Adı İrfan olan bir başka kardeşi Bandung’ta IT öğrenimi görmüş.

Yahya Bey ilk talepleri olarak camilerinin yapılmasını arzu ediyor. Caminin inşası için gerekli alt yapı hazırlıklarını kendileri yapmışlar bile. IT mezunu kardeşinin ve arkadaşlarının katkıları ile cami taslağıyla ilgili çizimleri yapmışlar. Bilgisayar ortamında bize iletecekler.

Köyde ayrıca, üç farklı mekanda oldukça önemli mezarlık var. Ayrı ayrı hepsini gezdik. Tsunami öncesi ve sonrasına ait fotoğrafları aldık. Bunları mümkün olursa göndereceğim. Bölgenin İslami ve kültürel dokusu için son derece önemli olduğu anlaşılan mezarlıkların da onarımı gerekiyor. Daha önce bir Türk’ün yattığı ifade edilen köydeki mezarlıktan çok daha dikkat çekici mezar taşları ve yazıtları bulunuyor.

Özellikle mezarlıkların inşası konusunda IRCICA’dan talepte bulunulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder