14 Nisan 2012 Cumartesi

Açe Depremi'nin Ardından

Mehmet Özay                                                                                                               14.04.2012

Geçen Çarşamba günü Açe Eyaleti’ne bağlı Simeulue Adası açıklarında okyanus tabanında meydana gelen depremin ardından yankılar sürüyor. Açe halkı, 8.6 Richter şiddetindeki depremin şokunu atlatmaya çalışırken, Endonezya Cumhuriyeti devlet başkan yardımcısı Boediono Cuma günü bir saatlik ziyaret için Açe’ye geldi.

Açe’de, geçici vali Tarmizi Karim ve yetkililerden depremi konu alan görüşmelerin yanı sıra, Ulee Lhee’ye geçerek tsunami acil uyarı sisteminin işlerliğini sahada izledi. Boediono, ziyareti sonrası yaptığı açıklamalarda 26 Aralık 2004 deprem ve tsunami sonrasında açık denizde kurulan acil uyarı sistemlerinin bir bölümünün çalışmadığının fark edildiğini söylemesi, açıkçası Açelilerin nasıl bir “krizle” karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor. Depremden birkaç gün sonra devlet başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise Cakarta’da gazetecilere yaptığı açıklamada deprem sonrası Açelilerin “azıcık panik yaptıklarını” belirtmesi de gözlemcilerce ilginç notlar arasında zikrediliyor.

Öte yandan, Çarşamba günkü deprem, sadece Açe Eyaleti’ni etkilemiş değil. Bir yanda kuzeydeki komşu Malezya ve Tayland kadar, Doğu Afrika sahilleri ve İran, Sri Lanka, Hindistan gibi ülkeleri de kapsayan genişlikte bir etki alanı yarattı. Bu çerçevede özellikle Malezya’da, Singapur’da ve Hawaii’deki tsunami erken uyarı sistemlerinin ne kadar istikrarlı çalıştığı test edilme imkanı doğdu. Malezya’daki ilgili kurumun yetkilileri yaklaşık yarım saatlik süre zarfında tsunami erken uyarı sisteminin tüm birimlerce harekete geçirilebildiğini tespit ettiklerini açıkladılar. Açe’yi doğrudan etkileyen deprem, kimi sahil şeridinde dalgaların 50 cm ila 80 cm’lik yüksekliğe ulaşmasına neden olsa da, tehdit edici boyutlara ulaşmaması en azından şimdilik sevindiriciydi.

Buna ilâve olarak, Singapur’daki kimi uzmanlar, Avustralya ve Endonezya arasında kalan katmanların enerji üretiminin bu depremle birlikte daha da gerildiğini ve tıpkı 2004’deki tsunamiyi doğuracak bir depremin kapıda olduğunu söylemesi de kaygıları artırıcı boyutta olduğu aşikar. Peki bu durumda ne yapılabileceği sorusu da ortada duruyor. Güneydoğu Asya’da bu gelişmeler olurken, New York Times’de çıkan bir habere yorum yazan bir kişi, Açe’de Çarşamba günü gerçekleşen depremin nedenini Avustralya açıklarındaki ABD Deniz kuvvetlerinin kimi faaliyetleriyle irtibatlandırması farklı açılımları da gündeme getirmiyor değil. Öyle ki, 2004 depremi ve tsunaminin ardından Açe’de bulunan bir amerikalı bilim adamı da şifahi olarak benzer bir olasılığı o dönem için gündeme getirdiğini hatırlarsak, konunun “doğal bir afet” olmanın ötesinde, doğrudan insan yaşamını hedef alan çeşitli askeri faaliyetlerin sonucu olabileceği şüphesini uyandırmıyor değil. Bu çerçevede, bir yandan tsunami erken uyarı sistemleri üzerinde çalışmalar devam ederken, başta Endonezya Cumhuriyeti ve Açe Eyalet yönetiminin konunun üzerine gitmesinin ve uluslararası çevreleri harekete geçirmesinin kaçınılmazlığıda ortada. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder