11 Nisan 2012 Çarşamba

Açe’de Deprem


Mehmet Özay                                                                                                                  11 Nisan 2012



Bugün yerel saatle 15.40 sularında Açe Eyaleti’ni etkileyen 8.9 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Eyalet’in batısındaki Simeuleu Adası’nın 10km kadar açıklarında okyanus yatağı olarak tespit edildi. Kendileriyle telefonla görüştüğümüz Açeli dostlar depremin bir dakika boyunca hissedildiğini ifade ettiler. Bu ilk depremin akabinde şiddet derecesi sekiz civarında diğer artçılar takip etti. 


Yaklaşık yedi yıl öncesi depremin şiddetine yakın (9.2) olan bugünkü deprem halk arasında paniğe yol açtı. Deprem Açe Eyaleti'nin tümünde olduğu gibi, Malaka Boğazı'nın kuzeyinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da da hissedildi. 




Depremin çalışma saatleri sırasında meydana gelmesi üzerine bir an önce ailelerine ulaşmak isteyenler nedeniyle trafikte önemli kargaşaya yol açtı. Depremin hemen ardından tsunami sireninin çalmaya başladığı ve halkın bir bölümünün sahil şeridinden havalimanın bulunduğu Blang Bintang veya Mata Ie gibi dağlık bölgelere doğru kaçışmaya başladığı gözlendi. 


Deprem üssüne en yakın yerleşim yerlerinden başta Meulaboh olmak üzere, Aceh Barat (Batı Açe), Aceh Selatan (Güney Açe) Blangpidie, Singkil gibi Batı Açe sahili boyunca uzanan tüm yerleşim yerlerinde halkın panik içerisinde sahilden dağlık alana doğru kaçıştığı ifade ediliyor. Meulaboh sahilinde denizin yarım metre kadar yükseldi, ancak şimdilik bir tehlike yok. Öte yandan Meulaboh-Kota Sinabang (Simeulue Adası) arasında çalışan feribot olası bir tsunami gelişmesine karşı depremden kısa bir süre sonra Meulaboh limanına geri dönmek zorunda kaldı.



Depremden bu yana yaklaşık 6.30 saat geçmesine rağmen, başkent Banda Açe'de özellikle şehrin sahil kesiminde yaşayan halkın evlerine girmeye korktuğu ve şehrin Ulee Lhee gibi iç ve görece yüksek yerlerinde açık alanda bekleştikleri belirtiliyor. 


Banda Açe açıklarındaki Weh Adası'nda (Sabang) deniz suyunun defaatle çekilip yeniden yükselmesi nedeniyle halk güvenlik nedeniyle adanın yüksek yerlerine yöneldi.  

Merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olan Simeleu Adası sahillerinde dalgaların altı metreye kadar yükseldiği ifade ediliyor. Deprem sonrasında elektriklerin kesildiği Banda Açe’de akşam saatlerinde hayat normale dönmeye başladı. 


Banda Açe Lingke'de 70 yaşında bir kişi deprem sonrasında geçirdiği kalp krizinde hayatını kaybetti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder