4 Mayıs 2018 Cuma

Dr. Mahathir Muhammad ve Malezya politikasının yeniden inşası / Dr. Mahathir Muhammad and reconstruction of Malaysian politics (2)

Mehmet Özay                                                                                                                        04.05.2018

Malezya önemli bir demokrasi sınavının arefesinde… 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak 14. genel seçimler hiç kuşku yok ki, tüm aktörleri ve tüm demokratik yönelimleriyle yüzyılda bir karşılaşılabilecek şeklinde yorumlanmayı hak eden bir tarihi ana işaret ediyor. Bu seçim, ülkede demokrasi mücadelesinin geldiği nokta, siyasal yaşamına damgasını vurmuş siyasiler, liderler ile çok etnikli ve çok dinli Malezya toplumunun önemli bir sınavı görünümünde.

Bu seçim, ülkede yüzyıllık iktidarın değişmesini veya değişmemesini ilgilendirmesi dolayısıyla kritik bir dönemeç. Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu’nun (UMNO) omurgasını oluşturduğu Ulusal İttifak’ın (Barisan Nasional-BN) 62 yıllık iktidarına karşılık, muhalefetin düne kadar biraraya gelmesi muhtemel gözükmeyen tüm siyasal çevrelerle ve aktörlerle yek vücud bir görünüm arz etmesi ülkedeki 14. genel seçimleri ‘seçimlerin anası’ kılmaya yetiyor.

Demokratik talepler: Malayların siyasal ‘amok’u (?)
Bu nedenle, söz konusu bu seçim, sadece modern Malezya Federasyonu ulus-devletinde beş yılda bir iktidara gelen siyasi yapının değişmesi ya da stakükonun devamı anlamı taşımayacak. Şayet tüm renkleri ve tüm dilleriyle Malezya halkı değişim yönünde karar verecek olursa bu açıkçası sürpriz de olmayacak. Ülke siyasal ve hatta toplumsal yaşamında farklı bir döneme geçme taleplerinin 1998’den başlayıp giderek artan bir ivme ile 2008 ve 2013’deki seçimlerde alınan sonuçların da ortaya koyduğu üzere  sürekli artan ve yinelenmesi kayda değer bir durum hiç kuşku yok ki.

Bu süreçte, kilit seçmen konumunda kabul edilen Çinli etnik yapının 2013’deki muhalefet yanlısı desteği Başbakan Necib bin Rezzak tarafından ‘Çin tsunamisi’ olarak yorumlanmıştı. Bugün ise, UMNO’nun birincil oy kaynağı tarımsal plantasyonlarda çalışan on binlerce Malay ile Sabah ve Sarawak seçmeni bir siyasal ‘amok’ ile çıkış yapıp siyasal sistemde değişime yol açması halinde tarihi bir dönüm noktası olacaktır.

Bu bağlamda, bugün demokratik talepler ve sistem değişikliği konusunda yaşanan sürecin, neredeyse son aşamasına gelindiğini söylemek mümkün. Bunu söylememize olanak tanıyan unsur, değişim hareketinin lider kadrosunun ve bu hareketin ortaya çıkmasına neden olan sürecin içerisinde ‘muhalif’ olarak yer alan lider/ler/in bu hareket içinde yer almalarıdır. Yani, dünün tabiri caizse kanlı-bıçaklı liderleri herkesi yanıltacak denli bir masa etrafında ve aynı ideal uğruna biraraya gelmiş bulunuyorlar.

Dr. Mahathir: Malezya siyasetinde yeniden inşacı
Kastettiğimiz liderler, başta ‘halk hareketi’, ‘reform hareketi’ lideri Enver İbrahim… Enver İbrahim’in bu hareketi başlatmasına neden olan UMNO içerisinde yaşananlar ve özellikle o dönem başbakan ve UMNO genel başkanı sıfatını taşıyan Dr. Mahathir Muhammed… Bu hareketi genişleten diğer lider ve oluşumlar arasında Çin etnik azınlığın en güçlü siyasal oluşumu Demokratik Eylem Partisi (DAP) lideri Lim Kit Siang’ı; Malezya İslam Partisi (PAS) gibi İslamcı-muhalif çevrede yetişen, ancak PAS’da yaşanan bölünmenin ardından dışta kalan ve Malezya Emanet Partisi’ni kuran çevreleri ve lider kadrolarını saymak mümkün.

Bu oluşum, hiç kuşku yok ki herkes gibi UMNO içerisinde de şaşkınlıkla karşılanıyor. Bunun ötesinde, bu geniş ittifakın oluşumu, UMNO bağlamında bir başka önemi de var. O da düne kadar hem başkan hem başkan yardımcılığı yapmış iki liderin bugün ‘ana kaynak’ konumundaki ‘UMNO’nun iktidarını sona erdirmek üzere biraraya gelmiş olmaları. Bu anlamda, UMNO hiç kuşku yok ki, tarihinde en çelişkili ve aşılması zor bir dönemi yaşıyor.

Bunun içindir ki, Başbakan Necib bin Rezzak’dan başlayarak partinin ‘ağır topları’ hedeflerine Dr. Mahathir Muhammed’i alarak, ‘ihanet’ söylemlerini gündeme taşıyorlar. Bu söylemlerini temelde şekillendiren ise tenakuz arz edecek denli, bir şekilde muhalefetin izinden gitmeleri. Öyle ki, bugün muhalefet çevreleri ve de Dr. Mahathir ülke siyasal ve ekonomik yaşamında olup bitenlerle ilgili olarak UMNO’ya yükleniyor. UMNO yönetimi ise eleştirilerin ‘kaynağı’ olarak dönüp yine ‘Dr. Mahathir’i hedef alarak, “Sen değil miydin bize bunları öğreten…” söylemini her kampanya ortamında gündeme taşıyorlar. Tam da, bu zaten muhalefeti Malezya toplumu nezdinde güçlü kılan.

Bu süreçte Dr. Mahathir nasıl değerlendirilmeli sorusunu herkes soruyor... Dr. Mahathir, 22 yıllık başbakanlığından sonra ‘emekli bir politikacı’ olarak köşesine çekilmemiş, aksine ülkenin içinden geçmekte olduğu süreçlere şu veya bu şekilde müdahil olmayı bir sorumluluk bilmiş bir lider profili çiziyor. Bunu yaparken, öyle anlaşılıyor ki, öz eleştiri hakkını da kullanmaktan geri durmuyor.

UMNO’nun kibri
İktidar çevresinin ise, muhalefeti hedef alırken seçtiği argümanlara bakıldığında aslında Malezya siyasetini takip edememiş olmanın ve de ciddi bir zaafiyete düçâr olduğu anlaşılıyor. Açıkçası, bunun günümüzde UMNO’ya hakim siyasi kadroların bir hatası olarak algılamanın ötesinde başka yönlerine vurgu yapmak ve dikkat çekmek gerekir. UMNO 62 yılın ağırlığını üzerinde taşıyan bir siyasi hareket olarak kendini yenileyememiş olmanın sancısını yaşıyor. Malezya’da muhalefet çevrelerinin UMNO için çokça kullandığı ‘siyasi kibir’dir (arrogancy) UMNO’nun altından kalkamadığı. Ve bugün UMNO’yu kuşatacak karizmatik bir lider yok. Buna aday olan da…

İktidar olmak ya da olmamak
2002 yılından bu yana UMNO’nun ‘taşıyıcısı’ konumunda olmuş, perde arkasından partiyi ve lider kadroyu belirlemiş ‘emekli kurt politikacı’ Dr. Mahathir bugün muhalefetle yan yana. Muhalefetin doğal lideri Enver İbrahim hapiste olduğunda, Dr. Mahathir muhalefetin başbakan adayı… Ve 93’ündeki kurt politikacı tüm enerjisini mevcut iktidarı yerinden etmek ve Malezya muhalefetini iktidara taşımak peşinde.

İktidarın değişmemesi ise, muhalefet hareketinin kurucusu ve bugünlere taşıyan önemli isimlerin -ki, aralarında en başta Enver İbrahim, Lim Kit Siang gibi isimlerin yaşlarının ‘kemale’ ermesi gibi biyolojik bir durumun doğuracağı sonuçlarla artık gündemde ol/a/mayacaklarına işaret ediyor.

http://guneydoguasyacalismalari.com/2018/05/04/dr-mahathir-muhammad-ve-malezya-politikasinin-yeniden-insasi-dr-mahathir-muhammad-and-reconstruction-of-malaysian-politics-2/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder