28 Nisan 2022 Perşembe

Filipinler’de Bangsamoro partisi seçimlere hazır / Bangsamoro political wing is ready for elections in the Philippines

Mehmet Özay                                                                                                                            28.04.2022

Bangsamorolular Filipinler’de 9 Mayıs’ta yapılacak başkanlık ve yerel seçimlere kendi partileriyle girmeye hazırlanıyor.

Söz konusu bu seçimler, Bangsamoro toplumunun özerk yönetim hakkını elde ettiği bu süreçte, ilk önemli siyasi sınavı anlamı taşıyor.

Bangsamoro Adalet Partisi

Bu çerçevede, Bangsamoro Müslüman toplumu özerk yönetimde temsiliyet hakkı kazanmak amacıyla Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi (United Bangsamoro Justice Party-UBJP) adıyla bir siyasi parti kurdu.

Parti’nin, 9 Mayıs’ta yapılacak başkanlık ve yerel yönetim seçimlerine hazırlıklarını tamamladığını söylemek mümkün.

Hem geçiş dönemi özerk yönetim birimi başında bulunan hem de UBJP’nin başkanı konumundaki Hacı Murad İbrahim, yaptığı açıklamada, Müslüman Moro toplumunun yerel seçimlerde kendi partilerini desteklemeleri çağrısında bulundu.

Selamet Haşim’in 2003 yılında vefatının bu yana, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (Moro Islamic Liberation Front-MILF) liderliğini yürüten ve yine bu süre zarfında, Filipinler merkezi hükümetiyle gündeme gelen barış görüşmelerinde liderliği ile dikkat çeken Hacı Murad İbrahim, 9 Mayıs seçimlerini Bangsamoro toplumu için gayet önemli bir dönemeç olduğuna dikkat çekiyor.

Hatırlanacağı üzere, 27 Mart 2014 tarihinde imzalanan Bangsamoro Kapsamlı Antlaşması’nın (Comprehensive Agreement on the Bangsamoro-CAB) ardından, 2019 yılında, Müslüman Mindanao Bangsamoro Özerk Yönetim (Bangsamoro Autonomous region in Muslim Mindanao-BARMM) süreci hayata geçirilmişti.

Üç yıl olacağı belirtilen süreç, gerek kovid-19 gerekse bazı teknik aksaklıklar nedeniyle 2022-2025 yılları arasında olmak üzere uzatılmış durumda.

Bu durum, geçiş sürecinin sona ermesinin yeni başkan ve iktidarı döneminde gerçeklemesi, yeni başkanın siyasi kimliği ile barış süreci arasında doğrudan bir ilişki kurulmasına yol açıyor.  

Ulusal seçimlerin, özerk yönetiminde geçiş sürecinin yaşandığı Lanao del Sur, Maguindanao, Basilan, Sulu, Tawi-Tawi, Marawi, Lamitan, Cotabato ile Kuzey Cotabato’da 63 yerleşim yerini kapsayan Müslümanların çoğunlukta olduğu toplam beş eyalette yerel yönetimlerin de belirlenecek olması, barış sürecinin bu ilk seçiminde, UBJP kendi adaylarıyla seçime katılması noktasında, temsiliyet sınavı anlamı taşıyor.

Başkan adayları ve UBJP’nin desteği

Bangsamoro toplumunu ve barış sürecini 9 Mayıs seçimlerinde yakından ilgilendiren bir diğer konu ise hiç kuşku yok ki, başkanlık yarışı olacak.

Başkan adaylarının isimleri gündeme gelmeye başlamasından itibaren özellikle, sabık devlet başkanı Ferdinand Marcos’un, aynı ismi taşıyan Genç Ferdinand Marcos’un popüler oylara talip olduğu görülüyor.

Bu durum, baba Marcos döneminde, ülkenin farklı bölgelerindeki gelişmeler bir yana, Müslüman Bangsamoro toplumuna yönelik uygulanan zulüm ve şiddet hatırlandığında, UBJP başkan adayları arasında tercihini Leni Robredo’dan yana kullanıyor.

Bu çerçevede, başta Bangsamoro toplumu olmak üzere, ülkenin bazı kesimlerinde, genç Marcos’un babasının iktidarda olduğu 1970’lerin politikalarını tekrarlayabileceği endişesi kendini açıkça hissettiriyor.

Genç Marcos’un ülkenin öne çıkan sosyo-ekonomik problemleri ile Bangsamoro barış sürecine dair politikaları gündeme taşımamış olması da olası bir Marcos iktidarının siyaset yapma biçiminde belirsizliğin ve de şüphenin hakim olmasına neden oluyor.

2016 yılında devlet başkan yardımcılığı seçimini kazanan ve ardından başkan Rodrigo Duterte’nin politikalarına önemli eleştiriler getiren Robredo, bu sefer başkan adayı olarak ulusal siyaset sahnesinde yerini alıyor.

UBJP’yi Robredo’ya yakınlaştıran bir diğer neden ise, başkan Duterte’nin genç Marcos’u desteklemesi ve seçimlerde kızı Sara Duterte ile ittifak yapmış olması bulunuyor.

Başkan adayları noktasında, ulusal siyasette yaşanan bu ayrışma, hiç kuşku yok ki, Bangsamoro barış sürecinin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi adına gayet önemli gözüküyor.

Niçin Robredo?

Bu noktada, Hacı Murad İbrahim’in Robredo için, “Bangsamoro toplumunun dostu” ifadesi gayet önemli bir vurguyu içinde barındırıyor.

Başkanlık yarışını kazanacak siyasetçinin güvenlik, yolsuzluk, yoksulluk, uyuşturucu gibi bir anlamda modern Filipinler’de endemik olan ağır sosyal ve ekonomik sorunlar devralması kadar, özelde Bangsamoro toplumunu, genelde Filipinler toplumunu önemli barış süreciyle tanıştıran 2014 barış antlaşmasının devamlılığının nasıl sağlanacağı konusundaki siyasi bir sorunu da karşısında bulacağına şüphe yok.

Bu noktada, son altı yıllık ulusal siyasete bakıldığında başkan Duterte ile başkan yardımcısı Robredo arasında siyaset yapma ve kamuoyuna ulaşma noktasındaki farklılaşma, Robredo’yu daha çok hukukun üstünlüğü, şeffaflık, ilgili alanların uzmanlarıyla ve özelikle de sivil toplumla yan yana siyaset yapmaya yaklaştırdığı görülüyor.

Duterte’nin geleneksel yöntemleri tekrarlaması, genç Marcos’un bu yönde onun takipçisi olacağı yönündeki düşünceler ile Robredo’nun ise tıpkı Benigno Aquino gibi ülkenin önemli sorunlarının üstesinden gelme noktasında reformcu tavır takınması iki temel siyaset yapma biçimini ortaya koyuyor.

Bu durum, Bangsamoro barış süreci bağlamında, olası bir Robredo iktidarında, merkezi hükümet ve organlarının Mindanao ve çevresindeki özerk yönetime barışın ruhuna uygun bir şekilde işlerlik kazandırabilecekleri ihtimalini güçlendiriyor.

Barış devam etmeli

Her ne kadar, barış antlaşması imzalanmış ve özerk yönetim döneminin geçici sürecine başlanmış olsa da, 2014 barış antlaşmasının 2016 yılında ulusal senato’dan geçmesinde özellikle, o dönem muhalefet kanadının lideri konumundaki genç Ferndinand Marcos tarafından güdülen siyaset nedeniyle yaşanan sorunlar hatırlandığında, Bangsamoro barışına yaklaşımın yeni başkanın kim olacağıyla da yakından irtibatlı gözüküyor.

Bu noktada, barış süreci çerçevesinde “normalleşme”nin önemli aşamalarından biri olan, MILF’e bağlı silahlı grupların ellerindeki silahların bırakmalarına yönelik takvimin üçüncü safhasına geçilmiş durumda.

Bir başka açıdan bakıldığında, hâlâ ellerinde silahları olan grupların varlığı bir yandan MILF öte yandan, merkezi yönetim için bir tür tehdit unsuru olmaya devam ettiğini söylemek mümkün.

2016 yılında Mindanao Adası’nın önemli yerleşim yerlerinden Marawi şehrinde yaşanan şiddet olayları ve Abu Sayyaf adlı küçük ancak etkili grubun adam kaçırma eylemleri hatırlandığında, ulusal siyasette herhangi bir olumsuz evrilmenin, Bangsamoro barış sürecini tehlikeye atabilecek gelişmelere yol açabileceğini akılda tutmak gerekir.

Bu çerçevede, MILF’in ve geçici özerk yönetim hükümetinin, bu tür olası gelişmeler karşısında temkinli ve tutarlı hareket ettiğini söylemek gerekir.

Filipinler’de 9 Mayıs seçimleri bir yandan, ulusal politikalarda reformcu eğilimleriyle öne çıkan siyasetçiler ile geleneksel politikaların tekrarcısı siyasetçilerin rekabetine konu olurken, aynı zamanda Bangsamoro barış sürecinin istikrarlı bir düzlemde devam ettirilmesi açısından da ayet önemli bir sürece işaret ediyor.

https://guneydoguasyacalismalari.com/2022/04/28/filipinlerde-bangsamoro-partisi-secimlere-hazir-bangsamoro-political-wing-is-ready-for-elections-in-the-philippines/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder