22 Kasım 2021 Pazartesi

Malezya’da Malaka seçimlerinde UMNO zaferi / Victory of UMNO in Malacca state elections in Malaysia

Mehmet Özay                                                                                                                            22.11.2021

Malezya Federasyonu’nun 13 Eyaleti’nden biri olan Malaka’da 15. seçimlerde iktidarı oluşturan Ulusal Cephe (Barisan Nasional-BN) koalisyon hükümeti büyük başarı elde etti.

Eyalet parlamentosunun toplam 28 sandalyesinden 21’ini kazanan BN koalisyonu, aynı zamanda eyalet başbakanı’nı da (chief minister) çıkarmış oldu. Bu çerçevede, Sulaiman Mohd. Ali, eyalet parlamentosunda Pazar günü oturumla Malaka eyalet başbakanı olarak atandı.

Kalan 7 sandalyeden 5’ini Umut Koalisyonu (Pakatan Harapan-PH), 2’sini ise Ulusal İttifak (Perikatan Nasional-PN) aldı.

Kazanılan bu başarı, BN çevrelerinde önümüzdeki yıl içerisinde yapılmasına kesin gözüyle bakılan genel seçimler için önemli bir doping etkisi yaptığını söylemek mümkün.

Kısaca kazanan ve kaybedenlere bakmakta yarar var.

Kazananlar

Seçimin en önemli kazananı UMNO olduğuna kuşku yok. UMNO genel başkanı Ahmed Zahid Hamidi, seçim sonuçlarının kesinlik kaşanmasının ardından yaptığı açıklamada, Malaka seçmeninin yeniden BN koalisyonuna yöneldiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra, UMNO ile BN ittifakını oluşturan etnik Çin ve etnik Hint partileri MAC ve MIC de Malaka’da tek tek girdikleri kendi seçim bölgelerinde başarılı oldular.

MAC ve MIC’ın geçtiğimiz ulusal ve eyalet seçimlerindeki performansları bu iki partinin giderek kan kaybettiği şeklinde yorumlanmıştı. Bugün ise, elde edilen bu partilerin hem BN ittifakı içinde UMNO’ya karşı daha eşitlikçi bir ittifak kurulması için ellerine yeni bir koz verdiğini söyleyebiliriz.

Kaybedenler

Malaka seçimlerinde kaybedenler ise başka Halkın Adaleti Partisi (Partai Keadilan Rakyat-PKR) olmak üzere Umut Koalisyonu ile Muhyiddin Yasin’in başında bulunduğu PN koalisyonu içinde yer alan Malezya İslam Partisi (Parti Islam SeMalaysia-PAS) bulunuyor.

Enver İbrahim’in lideri olduğu PKR’ın eyaletteki 11 seçim bölgesinin hiçbirinde başarılı olamaması ise, parti adına büyük bir hayal kırıklığı olarak değerlendiriliyor. PKR’la birlikte Umut Koalisyonu içinde yer alan Demokratik Eylem Partisi (Democratic Action Party-DAP) 4 seçim bölgesinde Emanet Partisi (Partai Amanah) ise 1 seçim bölgesinde başarılı olabildi.

Seçim öncesinde BN ve PH arasında önemli bir yarışın olacağı yönündeydi. Seçimde belirleyici unsurlardan birinin katılım oranı olacağı görüşü, katılımın yüzde 61’de kalmasıyla haklılık kazanmış gözüküyor.

Yüzde 40’lık gibi gayet yüksek sayıda seçmenin sandık başına gitmemesinde kovid-19 salgın korkusu olduğunu dikkate almakla birlikte, seçmenin özellikle PKR başta olmak üzere, Umut Koalisyonu’nu oluşturan ittifak partilerine yönelik küskünlüğü olarak da yorumlamak mümkün. 

Küskünlük diyoruz, çünkü 2018 Mayıs seçimlerinde eyalet parlamentosunda azınlık hükümeti kuran Umut Koalisyonu bugün o başarısının çok çok uzağında bulunuyor.

Ortaya çıkan bu başarısızlığı PKR, DAP ve Emanet Partisi’nin başarısızlığı olarak yorumlamak mümkün olduğu gibi, 24 Şubat 2020 sivil darbesinin de etkisinin hâlâ devam etmekte olduğunu iddia edebiliriz.

Bu darbenin ardından, sadece ulusal hükümet kaybedilmekte kalmamış, Perak, Kedah ve Malaka gibi eyaletlerde de milletvekili transferleriyle yönetim el değiştirmişti.

UMNO’da yüzler gülüyor

Bu sonuçlar hiç kuşku yok ki, hem Malaka eyaleti hem de ulusal iktidarı elinde tutan UMNO’da morallerin yerinde olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, Malaka’daki seçim zaferinde özellikle genç nesile şans tanınması, UMNO içerisinde gizli/açık bir reform çabasının da olduğunu ortaya koyuyor. Bunun, önümüzdeki süreçte hem parti yönetiminde, hem de yerel ve ulusal düzeydeki seçimlere nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

UMNO’da ortaya çıkmaya başlayan yenilik sürecindeki istikrarın partinin başarısında belirleyiciliği olacağına kuşku yok. Bununla birlikte, Umut Koalisyonu muhalefet bloğunda yaşanan gerilimlerin; Dr. Mahathir Muhammed ve Muhyiddin Yasin’in ayrışmasının; PAS’ın uzunca bir süredir istikrarlı bir siyaset izlemekten yoksun oluşu gibi faktörlerin UMNO için avantaja dönüştüğünü gösteriyor.

Öte yandan, özellikle Malay seçmenin, çok daha kurulu bir yapı izlenimi veren ve devlet imkânlarını kendilerine kazanım olarak dönüştürebilen UMNO’ya destek vermeye yeniden başlamalarına da şaşmamak gerekir. Malaka seçimlerine “refah için istikrar” sloganıyla giren UMNO ve ittifak ortakları öyle gözüküyor ki, halkın nabzını tutabilmiş.

Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu’nun (United Malay National Organization-UMNO) omurgasını oluşturduğu ve bünyesinde, başta Malezya Çin Partisi (Malaysia Chinese Association-MCA) ile etnik Hint partisi Malezya Hint Kongre Partisi (Malaysia Indian Congress-MIC) olmak üzere irili ufaklı diğer bazı siyasi partileri de barındıran BN, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde yeniden iktidar olmayı gözüne kestirmiş durumda.

Reform süreci ve siyasal kırılmalar

2018 yılı Mayıs ayındaki 14. genel seçimlerde 61 yıllık iktidarını Umut Koalisyonu’na (PH) kaptıran BN, iki yıl dolmadan 24 Şubat 2020’de gerçekleşen sivil darbenin ardından, yine ulusal siyasette belirleyici olmaya başlamıştı.

Bu çerçevede, federal sultan tarafından 1 Mart 2020’de başbakanlığa atanan Muhyiddin Yasin’in başında olduğu Ulusal İttifak (PN) hükümetine en büyük desteği veren parti UMNO’ydu.

UMNO’da parti içi liderlik çekişmesi, öte yandan UMNO ve Muhyiddin Yasin arasında yaşanan siyasi güç çekişmesi sonunda, Muhyiddin Yasin istifa ederken federal sultanın UMNO içinden yeni bir ismi başbakan olarak atamasıyla UMNO gizli/açık iktidara taşınmış oldu.

Malaka seçimlerinde Ulusal Cephe (Barisan Nasional-BN), Umut Koalisyonu (Pakatan Harapan-PH) ve Ulusal İttifak (Perikatan Nasional-PN) adlı üç koalisyon grubu arasında geçen yarışda BN’in başarısına karşılık, bir önceki dönem iktidarı oluşturan PN ile Enver İbrahim’in başında bulunduğu PH büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı.

Malaka eyalet seçimlerinin büyük bir başarıyla kazanılması, ulusal iktidarı oluşturan UMNO merkezli BN hükümetinin benzer bir seçime konu olacak Sarawak Eyalet seçimleri için umutlu olmasını sağlıyor. Ancak önümüzdeki süreçte en önemli tartışmanın muhalefet kanadında yaşanması bekleniyor.

Ülkeyi reform sürecine taşıma konusunda istekli ve kararlı olan muhalefet eyalet seçimlerinin yanı sıra, önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerde seçmeni ikna edebilmek için yeni seçim plânlamalarına ihtiyaç duyduğuna kuşku yok.

https://guneydoguasyacalismalari.com/2021/11/22/malezyada-malaka-secimlerinde-umno-zaferi-victory-of-umno-in-malacca-state-elections-in-malaysia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder