15 Ekim 2020 Perşembe

Malezya’da Enver İbrahim henüz başbakan ol/a/madı / Anwar Ibrahim is not yet to be PM Malaysia

Mehmet Özay                                                                                                                            15.10.2020

Enver İbrahim’in başbakan olabilmesinin yolunu açacak şekilde, federal mecliste yeter sayıda milletvekilinin desteğini aldığını açıklamasının ardından yaşanan gelişmeler, Kuala Lumpur’da kapalı kapılar ardında önemli görüşmelerin halen devam ettiğine işaret ediyor.

Enver İbrahim beklemede

Enver İbrahim’in federal sultandan randevu talebi ve görüşmenin ancak gecikmeli olarak yapılmasının ardından, bugün sosyal medyada Enver İbrahim’e destek veren 121 milletvekilinin isimlerinin geçmesi yeni bir gelişmeye işaret ediyor.

Enver İbrahim’in federal sultanla görüşmede isim yerine destek veren milletvekillerinin sayısını paylaşmasının ardından, sosyal medyada listenin paylaşılması bir başka şok gelişme olarak değerlendirilmeyi hak ediyor.

Bu gelişmenin ardından, polise yapılan 113 suç duyurusunda hedef haline getirilen ise Enver İbrahim oldu.

Saray görüşmelerinde sürünceme

Enver İbrahim, 23 Eylül’de kamuoyuna yaptığı şok açıklamada federal mecliste çoğunluğun kendisini desteklediğini açıklamıştı. Bu iddiasının ardından, Enver İbrahim bir yandan iktidardaki  Ulusal İttifak (Perikatan Nasional-PN) hükümeti başbakanı Muhyiddin Yasin’i istifaya davet ederken, bir yandan da saraydan gelecek cevabı bekliyor.  

Bununla birlikte, Enver İbrahim’in başbakan olmasının yolunu açacak süreçte yeni engeller kendini göstermeye devam ediyor.

13 Ekim Salı günü federal sultan’la görüşen Enver İbrahim, görüşme sonrasında temkinli ifadelerle Sarayın mevcut durumu inceleyeceği yönündeki açıklamasının ardından bekleme süreci devam ediyor.

Normal şartlarda sultanın, Enver İbrahim’e destek veren siyasi partilerin liderleriyle görüşmeler yapması gerekirken, geçen iki gün zarfında görüşmelerin yapılmaması akıllara yeni soru işaretleri getiriyor.

Bununla birlikte, söz konusu ertelemeye neden olarak, son günlerde kovid-19 vakasında görülen artışla içinde başkentin de bulunduğu Selangor eyaletinin belirli bölgeleri içine alan tedbirler gösteriliyor.

İstikrarsızlık bir norm olmamalı

Son üç haftada yaşananlar, açıkçası Malezya siyasetinde 24 Şubat 2020 tarihinde başlayan sivil darbeden bu yana gizli/açık kriz ortamının bir norm haline geldiğini gösteriyor.

Gerek federal sultanın Enver İbrahim’i kabulündeki gecikme, gerekse görüşmenin ardından sarayın Enver İbrahim’e destek veren siyasi parti liderlerini şu ana kadar kabul etmemesi, bu sürecin önemli safhalarından kabul etmek gerekiyor.

Öte yandan, Enver İbrahim’in sarayda 13 Ekim Salı günü sarayda Sultan’la yaptığı görüşmede, sadece kendisini destekleyen milletvekillerinin sayısını verdiği ve isim listesi sunmaması da eleştirilen konular arasında.

Kritik eşik 112

Söz konusu bu sayının 121 olduğu ifadesi dikkate alındığında, federal meclisi oluşturan toplam 222 milletvekilinden 112’sinin desteğinin başbakan olarak atanma için yeterli olduğu düşünüldüğünde, Enver İbrahim’in kayda değer bir desteğe sahip olduğu ortada.

Bununla birlikte, Malezya siyasetinin önemli çevrelerinde Enver İbrahim’in böylesi bir desteğe sahip olmadığı konusundaki görüşlerin de gündemde yer alması, ülke siyasetinin ne denli içinden çıkılmaz bir hâl aldığını ortaya koyuyor

Enver İbrahim’in böylesi bir desteğe sahip olmadığını ileri sürenlerden biri hiç kuşku yok ki, “görevimin başındayım” diyen başbakan Muhyiddin Yasin.

Başbakan Muhyiddin Yasin, aynı zamanda bu gelişmeler karşısında sarayın Anayasa’ya uygun hareket edeceğine güveninin olduğunu açıklaması ise oldukça manidar.

Çünkü, 24 Şubat sivil darbesi sonrasında benzer gelişmeye karşın federal mecliste güven oylamasının bugüne kadar yapılamamış olmasının en önemli engellerinden biri Muhyiddin Yasin’in kendisi.  

Başbakanlık iddiasında bulunan bir siyasinin sultana destek veren milletvekillerinin isim listesini sunması bir temayül olsa da, Enver İbrahim’in böyle bir listeyi paylaşmamış olması akla başka soruları getiriyor.

Bunlardan ilki Enver İbrahim’in iddia ettiğinin aksine böylesi önemli bir desteğin olmadığı yönünde. Bir diğeri ise, bazı çekincelerle listenin bilinçli olarak gündeme getirilmediği olabilir.

Bununla birlikte, söz konusu milletvekili listesinin bugün sosyal medyada kamuoyuyla paylaşılmış olması karşısında Enver İbrahim’in açıklama yapması beklendiğinden şimdilik bir şey söylemek mümkün değil.

Malezya emniyet müdürlüğü, söz konusu gelişme üzerine Enver İbrahim’in Cuma günü, yani yarın polise ifade vereceğini açıkladı.  

Destek UMNO’dan mı gelecek?

Mevcut gelişmeler dikkate alındığında, muhalefeti oluşturan Halkın Adaleti Partisi (Partai Keadilan Rakyat-PKR), Demokratik Eylem Partisi (Democratic Action Party-DAP) ve Emanet Partisi (Partai Amanah) koalisyonunun doğal lideri olan Enver İbrahim ile mevcut başbakan Muhyiddin Yasin isimleri gündemde yer alsa da, aslında yeni hükümet ve başbakanlık için temelde mevcut tüm partilerde hareketlilik yaşandığını söylemek mümkün.

Bu hareketliliğin, yeni hükümetin teşekkülü konusunda olumlu anlaşılabileceği gibi, çeşitli partilerde bölünmüşlük halinin belki de daha çok gerçeğe uyduğunu söylemek mümkün.

Bunlar içinde hiç kuşku yok ki, başta gelen kurum Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu (United Malay National Organization-UMNO).

24 Şubat sürecinde yeni hükümet çalışmaları yapılırken, federal mecliste sahip olduğu milletvekili ile en önemli destek veren siyasi parti olan UMNO içerisinde yaşanan çekişmelerin bir bölümünün PN hükümetine verilen destekle orantısız olarak hükümette temsil edilmemesinin olduğunu söylemek mümkün.

Bir başka önemli konu ise, partide önemli siyasilerin karıştıkları yolsuzluklar. Bu noktada, bir anlamda parti içi hesaplaşması kabul edilebilecek gelişmelerde, kurulan/kurulacak hükümetler sürecinde ‘aklanma’nın da siyasi pazarlıklarda gündeme gelebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

 

https://guneydoguasyacalismalari.com/2020/10/15/malezyada-enver-ibrahim-henuz-basbakan-olamadi-anwar-ibrahim-is-not-yet-to-be-pm-malaysia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder