29 Eylül 2016 Perşembe

Malezya Başbakanı Almanya’da / Malaysian PM in Germany


MehmetÖzay                                                                                                                            29.09.2016

Malezya başbakanı Necib bin Rezak, Almanya başbakanı Angela Merkel’in davetlisi olarak Almanya’ya resmi ziyarette bulundu. Başbakan’ın bu ziyaretinde hedef iki ülke arasında ticaret ve yatırım hacmini artırma konuları gündeme geldi.

Başbakan Necib bin Rezak, Almanya başbakanı Angela Merkel’in davetlisi olarak Almanya’ya resmi ziyarette bulundu. Heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasında ticaret ve yatırımları artırılması konusu gündeme geldi.

Almanya Avrupa Birliği içerisinde Malezya’ya en büyük yatırım yapan ülke konumunda. 400 Alman şirketi, 2016 yılı ilk yarısında yaklaşık 1.6 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen on yıl zarfında ise Almanya’dan Malezya’ya yapılan yatırımlar 8.7 milyar dolara ulaştı.

Necib bin Rezak’ın Başbakan olarak Almanya’yı bu ilk ziyaretinde kendisine ekonomi ve yatırım bakanları ve ilgili bürokratlar eşlik etti.

Başbakan Necib bin Rezak yaptığı açıklamada, Almanya yatırım şirketleriyle yaptığı görüşmede Malezya’ya yatırımların 375 milyon dolarlık ilave yatırımın plânlandığını söyledi.  Başbakan görüşmelerde uluslararası şirketlerin yanı sıra, orta ölçekli Alman endüstri ve imalat sanayiinin de yatırımlarını beklediklerini ifade etti.

Görüşmelerde ayrıca 16. Almanya İş Dünyası Asya-Pasifik Konferansı’nın 2018 yılında Kuala Lumpur’da yapılmasının gündeme geldiği belirtiliyor.

Almanya AB içinde Malezya’ya en büyük yatırım yapan ülke olmasının yanı sıra, Malezya’nın öncü ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

İki ülke arasında 2015 yılı ticaret hacmi 11.8 milyar Avro olarak gerçekleşti.

Almanya’nın ithal ürünleri arasında elektrik ve elektronik aksam, endüstriyel yağ, kauçuk ve kimyasal ürünler gelirken, ihracatında makine, motor ve eczacılık ürünleri başı çekiyor.

İki ülke arasında Ticaret ve Endüstri Birliği ile Malezyalı öğrencilere mesleki eğitim vermeyi hedefleyen Almanya-Malezya Enstitüsü 1992 yılından bu yana hizmet veriyor. İki ülke arasında Sermaye Koruma Anlaşması 1960 yılında, Çifte Vergilendirme Anlaşması ise 1980 yılında imzalandı. Malezya, Singapur’la birlike ASEAN içinde Almanya’ya ticaret te ilk sırada yer alırken, Alman ürünlerinin rağbet gördüğü ülkeler arasında da başta geliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder