24 Nisan 2013 Çarşamba

Açe-Türk Kültür Derneği’nden (PuKAT) Açe Darüsselam Sultanlığı’nın 502. Kuruluş Yıldönümü Toplantısı


Mehmet Özay   
                                                                                                               
Türk-Açe Kültür Derneği bir başka deyişle Endonezyaca ifade edersek “Pusat Kebudayaan Aceh-Turk” (PuKAT) bir süredir sürdürdüğü faaliyetlerine Banda Açe Sulten II. Selim Toplum Merkezi’ndeki seminerle farklı bir boyuta taşıdı.

Açe Darüsselam Sultanlığı’nın kuruluşunun 502. Yıldönümü vesilesiyle tarihi bilincin geliştirilmesi bağlamında toplumun çeşitli kesimleriyle etkileşimi öne çıkarmayı hedefleyen çalışmaların ilki 23 Nisan 2013 Salı günü öğleden sonra gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak Açe’nin önde gelen el yazma kolleksiyonerlerinden Tarmizi Hamid ve kültürolog Barlian AW davet edildi. 

Ayrıca,  PuKAT’ın Açe kültür dünyasının önde gelen ilgili kesimleri arasında dayanışma, etkileşim ve birlikteliği öne çıkarmayı hedefleyen bu etkinliklerine sınırlı sayıda katılımcı davet ediliyor. Bu çerçevede, söz konusu etkinliğe IAIN AR-Raniry eski rektörü Prof. Dr. Yusny Saby, Şah Kuala Üniversitesi Öğretim Üyesi ve arkeolog Dr. Husseyni Ibrahim, Açe Müzesi Müdürü Nurdin Ar, Açe Eyaleti Kültür Müdürü Zulkarneyn, Ayah Panton, Herman Khan, Thayeb Loh Angen gibi kültür adamı, akademisyen ve ilgili müdürlüklerden yetkililerin katılımlarının yanı sıra, genç entellektüel ve gazetecilerin varlığı üst düzey etkileşimin doğmasına vesile oldu.

PuKAT kültür, tarih, sanat alanlarında önemli isimleri biraraya getirmeyi ve bu anlamda geniş katılımcı sivil bir inisiyatifin ortaya çıkmasını hedefleyen PuKAT’ın programları şimdilik ayda bir kez olmak üzere hayata geçirilecek. Bu programların, Sultan II. Selim Toplum Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder