6 Temmuz 2022 Çarşamba

Malezyalı meşhur saksafonist Ahmad Nawab’a şükran günü / Thanksgiving to renown saxophonist Ahmad Nawab in Malaysia

Mehmet Özay                                                                                                                           06.07.2022

Malezya’yı efsanevi saksafonist Ahmad Nawab’a saygı…

90 yaşındaki efsane saksafonist Ahmad Nawab, geçtiğimiz hafta başkent Kuala Lumpur’un önemli sanat merkezlerinden Devlet Sarayı (Istana Negara) sanat merkezinde yapılan konserle gündeme geldi.

Söz konusu etkinlik, sanatçının öğrencilerinden Jamal Abdillah’ın sahibi olduğu Bin Jamal Events ile Turizm, Sanat ve Kültür Bakanlığı, İleşitim ve Multimedya Bakanığı ve Kuala Lumpur Belediyesi işbirliğiyle düzenlendi.

Ahmad Nawab’ın da katıldığı konserde günümüz önemli Malezyalı sanatçılarından Jamal Abdillah, Khadijah Ibrahim, Shidee ve Ramlah Ran gibi isimler ünlü saksafonistin bestelerinden örnekler sundular.

Penang’li sanatçı

1933 yılında Penang Adası’nda doğan Ahmad Nawab, 1940 yıllarda müzisyenliğe başladı. 1950’li yıllarda ise daha bağımsızlığını kazanmamış olan Malaya’da ve Singapur Adası’ndaki sanat ortamında yer aldı.

Aradan geçen zaman zarfında önemli bir üne kavuşan sanatçı, dönemin önemli saksofoncusu olduğu kadar, besteleriyle de sanat dünyasında isim yaptı.

Bu süre zarfında, P. Ramlee’nin yanı sıra, Saloma, Sudirman, Salamiah Hassan gibi dönemin önemli sanatçılarıyla ortak çalışmalar ortaya koydu.

Ahmad Nawab’ın o dönem Penang Adası’nda başlayan müzisyenliğinde, aradan geçen uzun zaman sürecinde önemli bir kariyere imza attı.

P. Ramlee ve Ahmad Nawab

Penang adını duyduğumuzda yine o dönemlerde meşhur olan Açe kökenli P. Ramlee’yi hatırlamak imkânsız.

Aynı dönemde sanat kariyerlerini inşa eden ikili, çeşitli çalışmalarda bir araya geldi. Bu noktada, özelikle, P. Ramlee’nin başrollerini oynadığı filmlerin bazılarının müzikleri Ahmad Nawab tarafından bestelendi.

Bu süreçte, hem kendi sanatçılığını geliştiren hem de ülkede bugün ün sahibi pek çok sanatçının gelişmesine katkı sağlayan saksafonist ve besteci Ahmad Nawab, adına düzenlenen konserde yer aldı.

Başarı ve ün

Ahmad Nawab, 1961 yılında Malezya Radyosu’nun ilk orkestrasına seçilme şansı bulurken, sanatçılık kariyeri boyunca 2000’in üzerinde besteye imza atması nedeniyle 2000 yılında Malezya Putra Üniversitesi tarafından onursal doktora unvanı ile ödüllendirildi.

200’ün üzerinde albüm üreten Ahmad Nawab’ın belki de aldığı en önemli ödülü ise, 2006 yılında ulusal sanatçı unvanını alan 7. sanatçı olmasıdır.

Malay dünyasında öncü sanatçı

Besteleri sadece Malezya’da değil, Singapur ve Endonezya’da beğeniyle takip edilen ve çeşitli sanatçılarca seslendirilmesi Ahmad Nawab’ı geniş Malay dünyasında ün sahibi yaptığını söyleyebiliriz.

Bu anlamda, tıpkı yakın dostu ve hemşehrisi P. Ramlee gibi, 20. yüzyıl Malay müzik dünyasının iz bırakan isimleri arasında yer alması şaşırtıcı değil.

Günümüzde besteleri halen Malezya Klasik radyosu tarafından seslendirilmeye devam etmesi Ahmad Nawab’ın ve sanatının yeni nesle tanıtılması açısından önem taşıyor.

Sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda bir öğretmen ve kendisinden sonraki sanatçı adaylarına rol model olan Ahmad Nawab’ın, modern Malezya tarihinde sanat ve müzik endüstrisinin önemli bir ismi.

Bugün 90 yaşındaki Ahmad Nawab’a, bu vesileyle sağlıklı ömürler dilerim.

https://guneydoguasyacalismalari.com/2022/07/06/malezyali-meshur-saksafonist-ahmad-nawaba-sukran-gunu-thanksgiving-to-renown-saxophonist-ahmad-nawab-in-malaysia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder