31 Temmuz 2021 Cumartesi

ABD’den Asya-Pasifik’e dönme işaretleri: Lloyd Austin’in bölge ziyareti / Signs of returning of the US to Asia-Pacific: Lloyd Austin’s visit to the region

Mehmet Özay                                                                                                                            31.07.2021

ABD savunma bakanı Lloyd Austin, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi Singapur, Filipinler ve Vietnam ziyaretlerde bulunuyor.

Bakan Austin, ziyaretleri çerçevesinde, 26-28 Temmuz günlerinde, Singapur’daydı. Cuma günü Filipinler’de başkan Roberte Duterte ile görüşen Austin’in son durağı Vietnam olacak.

Bu ziyaretler, ABD’de Joe Biden yönetiminin Asya-Pasifik bölgesiyle ilişkileri yeniden geliştirme politikasının önemli adımlar atılmaya başlandığının işareti olarak değerlendirilmeyi hak ediyor.

Singapur ve Filipinler’de yapılan görüşmelerde güvenlik merkezli önemli anlaşmalar gündeme geldi. Singapur’da askeri işbirliği siber güvenlik ve yapay zekâ alanlarını kapsayacak şekilde genişletilirken, Filipinler’de başkan Rodrigo Duterte’nin 2020 yılında Şubat ayında feshettiği ABD üsleriyle ilgili anlaşmanın, dün yapılan görüşmelerle yenilenmesi önemli gelişmeler olarak dikkat çekiyor.  

Austin, Haris ziyaretleri

Austin’in bu ziyaretlerine dair analizler daha gündeme gelmeden, Beyaz Saray’dan Cuma günü yapılan açıklamada, Ağustos ayı içerisinde bu sefer, ABD başkan yardımcısı Kemala Haris’in Singapur ve Vietnam’a ziyaret yapacağı duyuruldu.

ABD yönetimi önce savunma bakanı ve ardından başkan yardımcısını bölgeye göndermek suretiyle, hem her yıl yaptığı bölge ziyaretlerindeki devamlılığı sağlamaya çalışıyor, hem de oldukça sıcak gelişmeler konu olan bölgede ittifak yapısını yenilemeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu girişimler hiç kuşku yok ki, ABD’nin ulusal güvenlik olgusunu, genelde Asya-Pasifik ve özelde ASEAN bölgesiyle irtibatlandırdığını bir kez daha gösteriyor.

Beyaz Saray yetkilileri, Lloyd ve Harris ziyaretlerine atıf yaparken, vurgu Biden yönetiminin “küresel işbirliğinin yeniden inşası” olgusuna vurgulamaları dikkat çekicidir.

Güvenlik protokolünün yenilenmesi

Savunma bakanı Austin’in, Singapur Savunma bakanı Dr. Ng ile yaptığı görüşmede temel vurgu, iki ülke savunma işbirliğinin “uzun ve mükemmel” bir geçmişe dayandığı ve bugünün koşullarında söz konusu bu ilişkinin geliştirilmesine yönelik ihtiyacın olduğu yönündeydi.

Bu söylemin somut karşılığı ise, iki ülke işbirliği çerçevesi terörle mücadeleden, yapay zekâ ve siber savunma alanlarını içerecek şekilde genişletilecek olmasıdır.

Bu çerçevede, 1990 yılındaki anlaşmanın güncellenmesine yönelik, 2019 yılı yenileme protokolünün imzalanması gündeme geldi.

Söz konusu protokol ABD ve Singapur açısından gayet stratejik maddeler içeriyor. Bu noktada, ABD’nin genelde Asya-Pasifik ve özelde ASEAN güvenlik bölgesinde, hem kendi ve ittifak ülkelerin ulusal güvenliğini hem de uluslararası ticaret suyollarının serbest dolaşımını sürdürmeye yönelik olarak deniz ve hava kuvvetlerinin Singapur deniz ve hava limanlarından istifadesini öngörüyor.

Bu durum, ABD’nin zaten bugüne kadar bu alanda Singapur’un somut olarak sağladığı teknik ve lojistik desteğin öneminin artarak devam edeceği anlamına geliyor. Özellikle, sahil güvenlik ve çoklu görev işlevi gören P-8 Poseidon uçaklarının bölgede konuşlandırılması önem taşıyor.

Singapur açısından ise en somut gelişme, hava kuvvetlerinin Ada ülkesinin teritoryal sınırlılığından dolayı eğitim/tatbikat gibi süreçlerde, ABD’den destek almasına olanak tanıyacak olmasıdır. Buna göre, Singapur hava kuvvetleri mensupları, ABD’nin Guam Adası’ndaki üssününün yanı sıra, ABD’de Arizona’da askeri eğitimlerine devam edebilecekler.

22 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında iki ülke deniz kuvetlerinin Guam Adası çevresinde gerçekleştirdikleri 3. Pasifik Griffin tatbikatı işbirliğinin son örneğini teşkil ediyor. İlki 2017 yılında gerçekleştirilen tatbikat, iki ülke deniz kuvvetlerinin işbirliğini artırması hedefliyor.

Uluslararası hukukun işlerliği ve güvenlik

2010 yılından bu yana Güney Çin Denizi teritoryal haklar meselesinde Çin’in agresif yapılanmasına karşı ASEAN’a üye beş ülkenin tepkisi tepkisi zaman zaman gündeme gelirken, bu ülkeler arasında olmamasına karşın Singapur’un, ABD ile geliştirmekte olduğu straetjik güvenlik işbirliği ABD merkezli bölgesel ittifak yapılaşmasının önemini ortaya koyuyor.

ABD’nin Singapur merkezli askeri yapılaşması Hint Okyanusu bağlantısını sağlayan Malaka Boğazı ile Güney Çin Denizi’nde uluslararası seyir güvenliğinin tesisi için önem arz ediyor.

Yukarıda dikkat çekilen ve yeni dönemde giderek daha da öne çıkacağına kuşku olmayan alan ise siber güvenlik. Bu yılın başlarında Microsoft sunucularına yönelik siber saldırının sorumlusu olarak, ABD ve İngiltere başta olmak üzere Kanada’dan Yeni Zelanda’ya kadar Anglo-Saxon dünyası öncülüğünde batılı ülkeler Çin’i hedefe koyarken, siber alan, güvenlik ve ekonomi alanında yeni tehdit olgusu olarak yer işgal edecektir.

Geciken ziyaretler

ABD üst düzey yetkililerince gerçekleştirilmekte olan bu ziyaretlerin, kovid-19 salgını nedeniyle gecikmeli olarak gündeme geldiğini söylemek gerekiyor.

Singapur’da her yıl organize edilen geleneksel Shangri-La toplantılarının bu yıl Haziran ayında yapılacağı konusunda yapılan açıklama, salgının yeni bir safha ile bölgeyi vurması dolayısıyla son anda ertelenmişti.

Toplantı, küresel anlamda öne çıkan ülke savunma bakanlarının da biraraya gelmesine mani olduğu gibi, özellikle ABD’nin yeni dönemde Asya-Pasifik bölgesinde savunma ve güvenlik politikalarıyla ilgili politikalarını ortaya koyacağı bir zemin olacağı bekleniyordu.

Trump döneminde bölge ile ilişkiler ticaret ve güvenlik ilişkileri bağlamında gerilimlere neden olurken, özellikle Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte, ABD ile olan askeri işbirliği anlaşmasından çekilmesi genel anlamda güvenlik özelde ise, ABD’nin bölgedeki fiziki varlığı, lojistik destek vb. gibi konularda zaafiyetine işaret ediyordu.

Gerek Asya-Pasifik bölgesindeki geleneksel ittifaklarıyla arasının açıldığı Trump döneminden farklı olarak, Biden yönetimi savunma ve güvenlik anlamında genel olarak Asya-Pasifik özelde ise ASEAN ile yeni işbirlikleri konusunda önemli inisiyatifler geliştirileceğinin sinyallerini vermeye başladığını söyleyebiliriz.

https://guneydoguasyacalismalari.com/2021/07/31/abdden-asya-pasifike-donme-isaretleri-lloyd-austinin-bolge-ziyareti-signs-of-returning-of-the-us-to-asia-pacific-lloyd-austins-visit-to-the-region/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder