18 Mayıs 2024 Cumartesi

Endonezya’da Prabowo’dan “geniş koalisyon” çağrısı / Prabowo calls for a "broad coalition" in Indonesia

Mehmet Özay                                                                                                                            18.05.2024

Endonezya’da başkanlık seçimini önde bitiren Prabowo Subianto, Kasım ayında başkanlık koltuğuna oturmadan önce, ulusal siyaseti yeniden yapılandırma uğraşında.

Bunun en açık göstergesi de ’geniş koalisyon’ söylemi...

Prabowo’nun bu önerisi, Yüksek Mahkeme’nin Nisan ayı sonunda, seçim sonuçlarına yönelik itirazları reddetmesinin ardından geldi.

Geniş koalisyon

Prabowo’nun, ’geniş koalisyon’ adını verdiği ve özellikle, hayatta olan sabık devlet başkanlarına yönelik ittifak kurma çabasında beklentiler ve çelişkiler birlikte yer alıyor.

Bu noktada, Prabowo’nun böylesi bir yaklaşımı niçin gündeme getirdiği sorusu önemlidir...

Bu soruyu sormamıza neden olan husus, diğer iki rakibi karşısında başkanlık yarışını açık önde tamamlayan Prabowo Subianto’nun, niçin böyle bir ”geniş koalisyona’a ihtiyaç duyduğudur.

Prabowo’nun ’geniş koalisyon’ söylemini gündeme getirmesinin nedenini sorgulamak gerekiyor. İlk akla gelen husus, ”Başkanlık sürecine dair bir endişe mi duyuyor?” sorusu oluyor.

Bu noktada, ulusal parlamentoda çoğunluğu ‘Endonezya Mücadeleci Milliyetçi Partisi’nin (Partai Demokrasi Indopenia-Perjuangan-PDI-P) kazanmış olması, Prabowo hükümetinin işinin kolay olmayacağı anlamına geldiğine kuşku yok.

Bu nedenle, Susilo Bambang Yudhoyono, Megawati Sukarnoputri ve Joko Widodo’ya sunduğu ”geniş koalisyon”u bir çözüm olarak görüyor.

Parlamento çoğunluğu

Prabowo kuracağı hükümetin ve bu hükümetin alacağı tüm kararların, PDI-P’nin çoğunluğunu oluşturduğu ulusal parlamentoda sorun yaşamak istemiyor.

Jokowi’nin bu öneriye baştan ’evet’ dediği, Yudhoyono’nun bu öneriye destek verdiği dikkate alınmakla birlikte, Megawati bu öneriye bugüne kadar olumlu karşılık vermedi.

Jokowi’nin Prabowo’yu başkanlığa taşıyan isim olması onu, doğal bir ittifak gücü olarak gündeme gelmesine neden oluyor.

Yudhoyono ise, kurucusu olduğu Deokrat Parti’nin Prabowo’ya seçimler öncesinde destek vermesi, devlet başkanlığı koltuğuna oturacak Prabowo’ya desteğini gayet rasyonel kılıyor.

Bunun temel sebebi de, seçimlere az bir süre kala başkan Jokowi’nin Prabowo’yu açıktan desteklemesi ve Jokowi’nin PDI-P ile arasını açmasından kaynaklanıyor.

Jokowi’nin izinde

Büyük Endonezya Partisi (Gerindra) başkanı ve 2014 ve 2019 seçimlerini Joko Widoyo’ya kaptırmış olan Prabowo, 2019 seçimlerinin ardından, kurulan kabinede Savunma Bakanlığı görevini üstlenmesi onu, Endonezya siyasetinde yeniden öne çıkmasına neden olarak süreç olarak değerlendirmek gerekiyor.

Bu sürecin hasılı olarak, Jokowi ile ’iyi geçinmesi’nin Prabowo’yu bugün başkanlığa taşıdığına kuşku yok.

Prabowo’ya seçim başarısı yaratan kişinin başkan Jokowi olması, seçimlerin hemen ardından, Prabowo’nun Jokowi politikalarına devam edeceği şeklinde yansımıştı.

Jokowi politikalarının eko-politiği bir yana ilk akla gelen husus, okun kurduğu geniş koalisyondu. Bunu, farklı partilerden ve farklı profesnol gruplardan isimleri kurduğu kabinelerde yer vermesiyle ortaya koymuştu.

Prabowo’nun başkanlık koltuğuna oturmasıyla kuracağı hükümeti benzeri şekilde oluşturma gayretinde olacağını tahmin etmek güç değil. Bu nedenle, ”geniş koalisyon” adı verilen süreci gündeme taşıyor.

Başkan Jokowi’nin, Prabowo ile yakınlaşması kendisini destekleyen, PDI-P’de ve parti başkanı Megawati’de sükutu hayal yarattığına kuşku yok.

PDI-P’de sorgulama süreci

Bu nedenle, yaşanan bu sürecin diğer partileri özellikle de, PDI-I için yeni bir sorgulama ve mümkünse, yeni politikalar üretme anlamına geliyor.

Bu çerçevede, Jokowi’nin desteklediği Prabowo’ya açık destek anlamı taşıyacak böylesi bir koalisyon önerisine PDI-P başkanı Megawati’nin, -en azından şimdilik- ’hayır’ demesini anlamlı kabul etmek gerekiyor.

Kaldı ki, PDI-P’nin ulusal parlamentoda, üst üste üçüncü kez çoğunluğu sağlayan parti olması, Megawati’nin kendine güveninin en önemli nedenini teşkil ediyor.

Bu noktada, Prabowo’nun ”geniş koalisyon”u tüm başkanlara götürmekle birlikte, hedefte PDI-P lideri Megawati’nin olduğuna hiç kuşku yok.

Ancak, yukarda söylediğim üzere, Megawati bu koalisyon olasılığı için herhangi bir ümit vermiş değil.

Megawati, 27 Kasım’da yapılacak yerel seçimlere kadar söz konusu ”geniş koalisyona” evet dememesi, başkan Prabowo ile yaşanacak ilk randevu anlamı taşıyacaktır.

Bu noktada, başta Jakarta valiliği olmak üzere, özellikle belirli bölgelerde yerel seçimleri PDI-P adaylarının kazanması, Prabowo’nun başkanlığını dahi ilk günlerinde gizli/açık önemli bir meşruiyet sorunu ile karşılaşacağı anlamına gelecektir.

 https://guneydoguasyacalismalari.com/endonezyada-prabowodan-genis-koalisyon-cagrisi-prabowo-calls-for-a-broad-coalition-in-indonesia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder