5 Aralık 2011 Pazartesi

Osmanlı Devleti İstanbul’daki Uluslararası Sempozyum’da Bir Kez Daha Gündemde


Mehmet Özay / Endonezya / timeturk
20 Ekim 2008



Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca, 22 Ekim 2008 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi İnönü Salonu’nda “Hint Okyanusu’nda 16. ve 17. Yüzyıl Denizciliği ve Osmanlı Varlığı” başlıklı bir sempozyum gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımcıların da yer alacağı bu önemli sempozyuma Türkiye’den Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. İdris Bostan katılacak. Sempozyum’da, Osmanlı Devleti’nin 16. ve 17. yüzyılda Hint Okyanusu’ndaki nüfuzu, Memluklu Devleti, Hint Alt Kıtası’ndaki çeşitli Türk ve diğer Müslüman Sultanlıkları ve Güneydoğu Asya’da Açe Darusselam Sultanlığı ile ilişkileri bağlamında ele alınması bekleniyor. Bir anlamda, Doğu Akdeniz/Kızıldeniz’den başlayan ve Güneydoğu Asya’da Sumatra Adası’nın Kuzeyin’de son bulan bu deniz serüveni bütün boyutlarıyla ele alınacak. Sempozyumda Türkçe ve İngilizce simultane çeviri yapılacaktır.


Osmanlı Devleti’nin Hint Okyanusu’ndaki varlığı, yakın geçmişte, Singapur Ulusal Üniversitesi Asya Araştırmaları Merkezi (ARI) başkanı Prof. Dr. Anthony Reid başkanlığındaki bir komite tarafından 23-24 Şubat 2007 tarihleri arasında Endonezya Cumhuriyeti Açe Eyaleti başkenti Banda Açe’de gerçekleştirilen “I. Uluslararası Açe ve Hint Okyunasu Çalışmaları” başlıklı sempozyumda, “Osmanlı Devleti-Açe Darusselam Sultanlığı” arasındaki ilişkiler bağlamında ele alınmıştı. Söz konusu oturumda Türkiye’den davetli olarak katılan, Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Göksoy, katılımcıların ilgiyle takip ettiği “Ottoman-Aceh Relations According to the Turkish Sources” başlıklı çalışmasını sundu.
 
20-22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen olan bu uluslararası toplantı ile Osmanlı Devleti’nin özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda dönemin küresel bir gücü olarak Hint Okyanusu’ndaki ilişkileri gözler önüne serlecek. Osmanlı Devleti’nin Hint Okyanusu politikası, temelde Portekiz Krallığı’nın doğu denizlerine açılması ve bir Portekiz Deniz İmparatorluğu kurma amacıyla başlattığı deniz macerasının bir sonucu olarak ortaya çıktı. İlgililerinin büyük bir keyifle takip edeceğini düşündüğümüz bu sempozyum öncesinde, geniş kitleleri konudan haberdar etmek maksadıyla, burada Türkçe, İngilizce ve Endonezyaca kaleme alınmış metinlerden yola çıkarak hazırladığımız “Hint Okyanusu Bağlamında Osmanlı Devleti-Portekiz Krallığı İlişkileri” başlıklı makaleden bir özet sunmak istiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder