17 Ekim 2024 Perşembe

Endonezya’da 4 yıldızlı general Prabowo başkanlık görevine / 4-star general Prabowo takes office in Indonesia

Mehmet Özay                                                                                                                            17.10.2024

Endonezya, 20 Ekim’de Joko Widodo iki dönem sürdürdüğü başkanlığını, 4 yıldızlı asker unvanına sahip Prabowo Subianto’ya devredecek.

Prabowo’ya dört yıldız generalliği layık görenin Jokowi olması ise, ilginç bir sürecin ortaya çıktığına işaret ediyor.

Daha önceki yazılarımda dile getirmiştim...

Jokowi’nin ikinci dönem yani 2019-2024 yılları arasında başkanlık döneminin krizsiz atlatılmasında, gayet sürpiz bir gelişme olarak, Prabowo’nun kabineye savunma bakanı olarak atanmasının çok büyük önemi bulunuyordu.

Bu gelişmeye bakarak, emekli ordu mensuplarının sivil siyasette ve toplumsal temsiliyette önemli bir yere geldikleri yönünde naif bir görüş sunmuyorum.

Aksine, eski bir ordu mensubu olarak önemli kabiliyetlerle donanımlı olduğuna kuşku olmayan Prabowo’nun, sivil siyaseti dizayn etmek yerine, sivil siyasete sorun çıkartmayacak bir unsur olarak siyasal yaşamda var olduğunu söyleyebiliriz.

Bugün gelinen noktada ise, Prabowo yukarıda ifade ettiğim her iki görüşten birinin doğru çıkması için beş yıl gibi, gayet önemli bir görev sürecine sahip olacak. Bu süreci, hep birlikte yakından izyeleceğiz...

Başkan değişimi

Başkan değişimi, bazı teknik hususların ötesinde, Endonezya için ne anlama geliyor?

Bu soruya verilecek cevabın, Endonezya’daki gelişmeler kadar, küresel gelişmelerle de yakından bağlantılı olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle ilkine değinelim...

Ordu siyaset ilişkisi

1998’de Suharto’nun iktidardan çekilmesiyle başlayan reform hareketinin, aradan geçen çeyrek yüzyılın ardından geldiği noktada, sivil demokrasinin ve sivil siyasetçilerin egemenliğini ne kadar yansıtıp yansıtmadığı, Prabowo’nun başkanlığı ile yeniden tartışılmaya başlanacak...

Hatta, bu sürece girildi bile...

1998 sürecinden hemen sonra, 2000 yılında başkanlık koltuğuna oturan ve ilk sivil başkan diyebileceğimiz merhum Abdurrahman Wahid’in, orduda başlattığı reform süreci, ileri geri adımlarla bugüne kadar süre gelirken, bugün karşımızda yeni bir emekli ordu mensubu Prabowo başkan olarak yer alıyor.

Ordu mensuplarının emekliliklerinin ardından, siyaset yapamayacakları yönünde bir kanun bulunmuyor elbette...

Ancak, Endonezya gibi ülkelerde ordunun sadece, ‘askeri’ görevlerle sınırlı olmayan ve hatta ordunun dış tehditlerin ötesinde daha çok iç tehditlere yönelik yapılaşması ve bunun getirdiği geniş ilişkiler ağı çerçevesinde, sivilleştikleri iddiasıyla ortaya çıkan ordu mensuplarının, uzun meslek yıllarında edindikleri köklü bağlarından sıyrılabildiklerini söylemek güç.

Her ne kadar, ordudan emekli olsa da, asker kökenine güçlü bir gönderme yapacak şekilde ve hatta bunu daha da öne çıkartacak şekilde, 2024 yılında Jokowi tarafından, 4 yıldızlı general unvanı verilen Prabowo, bu unvanını sivil başkanlığında nasıl değerlendireceği merak konusu.

Prabowo’nun, öyle sıradan bir ordu komutanı olmadığı, 1966-1998 yıllarında ülkeyi yöneten Suharto döneminin sonlarında öne çıkan bir isim olmak kadar, Suharto’nun kızıyla evlenmesi dolayısıyla aileden biri olarak da adı sıklıkla zikredilen bir isim.

Prabowo’nun ordudaki görevi sırasında adının, çeşitli insan hakları ihlâlleriyle anılacak vakıalara karışmış olması ise -ve bunun doğrudan bir yansıması olarak ABD gibi ülkelerce yasaklı addedilmesi, temelde onun ilk iki özelliğini tamamlayıcı mahiyette olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Ve bu sürecin doğurduğu doğal bir gelişme olarak bugün Prabowo, ülkenin zengin kulübünün en değerli üyelerinden biri konumunda...

Asker siyasetçi

Endonezya siyaset geleneğinde, emekli ordu mensuplarının meslek yaşamlarının ardından, sivil siyasette yer almalarının, en azından yüksek olasılıklı darbe ihtimalini zayıflattığı düşünülerek olumlu kabul edilebilir.

Bu çerçevede, toprağı bol olsun, Singapur kurucu başbakanı Lee Kuan Yew’un zamanında, Myanmar’lı generaller için dile getirdiği, “üniformayı çıkartıp sivil siyasette yer alın” göndermesini Endonezya 1998 sonrasında gayet olumlu bir şekilde ortaya koydu.

Bunun ilk örneğini, 2004-2014 yıllarında ülkeyi yöneten Susilo Bambang Yudhoyono oluşturuyordu.

Diğer emekli ordu mensupları benzer süreci takip ederek bazısı parti kurarak siyasette ana akım olma iddiasıyla öne çıktı, bazıları ile var olan sivil siyaset dengelerinde kendilerine gayet önemli mevkiler edinerek siyaset dünyasının renkli sahnesinde yer aldılar ve almaya devam ediyorlar.

Bunların ilkine örnek, Prabowo Subianto ve Wiranto...

İkincisine örnek ise, Jokowi döneminin hükümetlerinde örneğin, Denizcilik İşleri ve Yatırım gibi önemli bakanlıklarda yer alan Luhut Pandjaitan oluşturuyor.

Genç nesil ordu mensupu olup istifa ile siyasete atılanlara örnek ise Susilo Bambang Yudhoyono’nun oğlu Edhie Baskoro Yudhoyono...

Uluslararası gelişmeler

Endonezya siyasetinde bugün gelinen noktanın, uluslararası alanla ilişkisi veya uluslararası alandaki gelişmelerin Endonezya siyasetine ve özellikle de, iki gün sonra başkanlık koltuğuna oturacak olan Prabowo ile ne türden etkisi olacağını yakından takip etmek gerekiyor.

Hemen ifade edeyim... Uluslararası gelişmeler, Prabowo’dan yana...

Bu ifadenin iki bağlamı bulunuyor...

İlki, Güney Çin Denizi sorunundan başlayarak Ortadoğu’da İsrail’in yeniden yapılaşmasına kadar olan boyutlar hiç kuşku yok ki, Prabowo’nun yakın ilgi alanına giriyor.

Birbirinden gayet farklılık arz eden bu uluslararası gelişmeler, iç siyasetin gereklerine ve kamuoyu oluşturma biçimlerine göre Prabowo ve ekibi tarafından şekillendirilmeye matuf alanları oluşturuyor.

İkincisi, uluslararsı çevrelerin veya daha net bir ifadeyle küresel güçlerin, Endonezya gibi hem nüfus, hem jeo-politik ve jeo-ekonomi olarak önemi giderek artmış olan bir ülkeyle ittifak ilişkilerini tesis ve var olan ittifak yapılaşmalarını teyit ve takviye anlamında, Prabowo önemli bir siyasal aktör konumunda bulunuyor.

Bu noktada, sadece savunma bakanı olarak değil, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından neredeyse, ‘gölge başkan’ olarak önemli küresel liderlerle ve siyasetçilerle görüşmeler yapması onun başkanlık mesaisine alıştırmalar olarak kabul edebiliriz.

Aralarında Rusya devlet başkanı Validimir Putin, Fransa devlet başkanı Emanuel Macron, Avustralya başbakanı Anthony Albanese, ABD dışişleri bakanı Anthony Blinken, Malezya başbakanı Enver İbrahim gibi isimlerle görüşmeler ‘nezaket ziyaretlerinin’ ötesinde anlamlar içeriyor.

20 Ekim’de yapılacak başkanlık değişiminin ve de Prabowo’nun başkanlığının Endonezya’ya hayırlı olmasını diliyorum.

https://guneydoguasyacalismalari.com/endonezyada-4-yildizli-prabowo-baskanlik-gorevine-4-star-general-prabowo-takes-office-in-indonesia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder