8 Aralık 2021 Çarşamba

Malezya’da sabık başbakan Necib bin Rezzak’a şok ceza / A schock verdict against Najib bin Razzak, the former prime minister of Malaysia

Mehmet Özay                                                                                                                            08.12.2021

Malezya Federasyonu sabık başbakanı 68 yaşındaki Necib bin Rezzak’a 1 Malezya Kalkınma Fonu (1Malaysia Development Berhad-1MDB) çerçevesinde, 42 milyon Dolar’ın özel hesaplarına aktarılmasıyla ilgili açılan davada mahkeme, 12 yıl hapis cezası verdi.

2009-2018 yılları arasında Malezya Federasyonu’nun 6. Başbakanı ve o dönemde aynı zamanda Maliye Bakanı olarak da görev yapan Necib bin Rezzak, başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından, ülkede ekonomik kalkınmayı hızlandırması amacıyla oluşturulan 1 Malezya Kalkınma Fonu (1MDB) oluşturmuştu.

Aynı dönemde, Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu (United Malay National Organization-UMNO) başkanı olarak da görev yapan sabık başbakan, fonun faaliyetleriyle ulusal çıkarları güttüğünü iddia ederken, mahkeme heyeti başbakanın bireysel çıkarlarını gözettiğine karar verdi.  

Mahkemenin kararı sonrasında Necib bin Rezzak’ın avukatı Federal Mahkeme’ye temyiz başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

22 Temmuz 2009’dan hayata geçirilen söz konusu fonun, ulusal ve uluslararası çevrelerle finansal bağlantısı şüpheleri uyandırmıştı. Bu çerçevede, özellikle, 7 Ocak 2011 tarihinde 1MDB yönetimince hayata geçirilen SRC International ile yapılan mali ilişkilerde usulsüzlük tespit edilmişti.

Bu kurum hükümetin Ekonomik Kalkınma Birimi’nce (EPU) onaylanan devlet fonlarına ulaştığı, bunun yanı sıra devlet garantisiyle ve on yıl ödeme bedelli olarak ulusal Emeklilik Fonu’na (KWAP) 29 Ağustos 2011’de 2 milyar Dolar aktarılmıştı. Bununla birlikte, fonun kullanılmasıyla ilgili belirsizlikler ortaya çıkmıştı.

Necib bin Rezzak, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı görevini kötüye kullanarak, Ulusal Emeklilik Fonu’ndan (Kumpulan Wang Persaraan-KWAP) SRC International’a 4 milyar Malezya Ringgiti (yaklaşık 1 milyar Dolar) borç garantisi vermişti.

İlgili dönemlerde, Necib bin Rezzak’ın özel banka hesaplarına farklı tarihlerde yapılan ve toplamda 42 milyon Malezya Ringgiti’ni bulan meblağın, yukarıda belirtilen SRC International’a ait olduğuna karar verildi.

Oysa, sabık Başbakanan Necib bin Rezzak ise iddiaların gündeme geldiği özellikle, 2015 yılından itibaren, söz konusu paraların hesabına nasıl geldiği konusunda bilgisi olmadığının yanı sıra, bunun bir Arap ülkesinden partisinin 2013 seçimlerinde kullanılmak üzere ‘bağış’ olarak gönderildiğini ileri sürmüştü.

İlk mahkeme sonucunun onanması

Geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Kuala Lumpur’da Yüksek Mahkeme’de görülen davada hakimler, sabık başbakan Necib bin Rezzak’ın güveni kötüye kullanma ve kara para aklama suçlamalarından suçlu bulmuştu.

Mahkeme heyeti konuyla ilgili olarak 801 sayfalık dosya tutanağına dayanarak “ülkede bugüne kadar görevi kötüye kullanma konusunda ortaya çıkarılan ve hükümette en üst derecede sorumlu olan bir kişinin dahil olduğu en önemli dava olduğuna” dikkat çekmişti. Ardından, Necib bin Rezzak’ın avukatlarının temyize başvurması üzerine dava, yeni bir mahkemede görüşülmeye başlanmıştı.

Söz konusu mahkeme, savunma avukatlarından birinin kovid-19 teşhisi konması nedeniyle bu sabah Kuala Lumpur’da sanal olarak yapılan oturumda kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Temmuz ayındaki yargılamaya verilen cezaya atıfta bulunarak, elde suçlamaya dair yeterli delilin olduğuna ve bu çerçevede, 7 suçtan sabık Necib bin Rezzak’ın 12 yıl hapis cezasına ve 210 milyon Malezya Ringgit’i (13.6 milyon Dolar) ödemeye mahkum etti, daha doğrusu verilen kararı onadı.

SRC International adıyla bilinen yaşanan usulsüzlüklerden dolayı hakkında açılan ve uzun süren davanın ardından mahkeme heyeti sabık başbakanı 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme kararında, sabık başbakanın kişisel çıkarlarını ulusal çıkarlara tercih ettiğine dair yeterli delilin bulunduğuna ve tüm suçlamaların geçerli olduğuna ve savunmanın yeni delil sunma talebini geri çevirmesi dikkat çekicidir.

Mahkeme ayrıca, sabık başbakanın söz konusu meğlağın bir Arap ülkesinden ‘bağış’ olarak gönderildiğine dair elde herhangi bir kanıt olmadığına dikkat çekerek, savunmanın iddiasını da reddetti.

Seçim kaybettiren usulsüzlük

2013 yılı Mayıs ayında yapılan 14. genel seçimlerin ardından gündeme gelen ve o günden 2018 yılı Mayıs ayındaki 15. genel seçimlere kadar ulusal siyasetin gündeminde yer alan söz konusu 1MDB davası uluslararası boyuta taşınmasıyla da biliniyor.

Söz konusu bu süreçte, önemli gelişmeleri yazılarımızla aktarmıştık…

2015 yılında yani, Necib bin Rezzak başbakanlık koltuğunda otururken yoğun baskılar karşısında açılan dava hükümetin baskısıyla başsavcılık takipsizlik kararı vermiş ve konu mahkemeye taşınmamıştı.

Buna rağmen, 1MDB usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak o dönem özellikle, Halkın Adaleti Partisi (Partai Keadilan Rakyat-PKR) milletvekili Rafizi Ramli ve Demokratik Eylem Partisi’nden (Democratic Action Party-DAP) milletvekili Tony Pua ile Sarawak Report adlı İngiltere merkezli araştırma kurumunun yaptıkları araştırmalarla kamuoyunu aydınlatmıştı.

Ve bu çabalar, 2018 Mayıs’ında yapılan genel seçimlerin muhalefet tarafından kazanılmasında da büyük rol oynamıştı.

Bununla birlikte, söz konusu fon’la ilgili kara para aklama dahil olmak üzere, başta komşu ülke Singapur’dan Avrupa’da aralarında Lüksemburg ve İngiltere ve Kuzey Amerika’da ABD’ye kadar uzanan ilişkiler ağında son noktaya gelindiğini söylemek mümkün değil.

Jho Low hala kayıplarda!

Özellikle Başbakan’a yakınlığıyla bilinen ve söz konusu usulsüzlükler ve yolsuzlukların merkezinde olduğu iddia edilen banker Jho Low‘un bugüne kadar bulunamaması ve Malezya’ya getirilememiş olması, konuyla ilgili önemli gelişmelerin belki de hala sır olarak kalmasına neden oluyor.

Sabık başbakan Necib bin Rezzak mahkemenin bu sabah açıkladığı karar karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, bu cezayı hak etmediğini söyledi.

Söz konusu yargılamanın, başta milletvekilliği süren Necib bin Rezzak’ın üyesi bulunduğu UMNO’da, ulusal siyasette ve söz konusu usulsüzlüklerde adı geçen zamanın diğer bürokrat ve siyasetçileriyle ilgili süreçlerde nasıl karşılık bulacağı ise merak konusu.

https://guneydoguasyacalismalari.com/2021/12/08/malezyada-sabis-basbakan-necib-bin-rezzaka-sok-ceza-a-schock-verdict-against-najib-bin-razzak-the-former-prime-minister-of-malaysia/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder