9 Eylül 2012 Pazar

Teuku Iskandar Vefat Etti


Mehmet Özay                                                                                                              8 Eylül 2012

Adını 2005 yılında dadandığım Ali Haşimi Kütüphanesi’ndeki eserlerde rastlamıştım. Ardından, 2007 yılında ilki gerçekleştirilen Açe-Hint Okyanusu Çalışmaları Konferansı’nda (ICAIOS) tanışma ve görüşme fırsatı bulmuştum. Adı Teuku Iskender...

Nedendir bilmem, bu adı her duyuşumda aklıma Sultan İskender Muda gelir... Belki de, Prof. Dr. Teuku İskender’in 87 yıllık yaşama sığdırdığı pek çok çalışmasıyla Açe tarihini yeniden gün yüzüne çıkaran ‘has’ bir Açe’li olmasıyla, döneminin Güneydoğu Asya’sında en şaşaalı devlete sultanlık yapan İskender Muda’nın büyüklüğüne anımsatıyordu bana.

Teuku İskender adı her daim akademyanın gündeminde olmuş bir isimdir. Bu anlamda, son dönem Açe entellektüel ve akademisyenlerinden biri olmaklığı onu ön plâna çıkarır. Aslında çalışmalarının çapına bakıldığında, sadece Açe’li değil, Malay dünyasının son dönem yetiştirdiği önemli bir isim. Bu çerçevede kendisini Prof. Syed Naquib Al-Attas ile kıyaslarsam herhalde hata etmiş olmam.

Teuku İskender, Açe’nin son yüzyılına sığan pek çon önemli gelişmeye tanıklık etmiş bir isim aynı zamanda. Hollanda sömürgeciliği, Japon İşgali, Bağımsızlık yolunda verilen mücadele, modern Endonezya Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Endonezya İslam Hareketi vb. Hayatının önemli bir bölümünü Açe dışında geçirse de, Açe’yle bağını koparmamış bir şahsiyet. Leiden’da Doktorasını tamamladıktan sonra, Açe’de Şah Kuala Üniversitesi’nin kuruluşu için 1950’li yılların sonlarında kısa süreliğine Açe’ye dönmüş ve bu anlamda Açe’nin yüksek öğrenim yaşamının yeşermesinde doğrudan müdahelesi olmuş bir bilim adamı.

Açe tarihinin önemli tarihi izlerinin bulunduğu bir şehir olan Leiden’da yaşaması, onu Açe’den uzaklaştırmamış, aksine Açe’yi çok daha derinden yaşamasına yol açmıştır. Leiden ki, Açe’ye “kan gütmüş” bir şehirdir kimilerinin nezdimde. Teuku İskender, Açe’nin kimliğini çalan Leiden’da yaşayarak, Leiden Üniversitesi’nde Profesör olarak görev yaptığı dönemde gerçekleştirdiği çalışmalarıyla bu kimliği yeniden Açe’ye kazandırma konusunda önemli bir işlev görmüştür kanaatimce. Bu işlevinin açılımı eserlerinde karşımıza çıkar. Nedir bu eserler diye soracak olursak, “Hikayat Aceh”, “Bustanu’s Salatin” (Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1966) en başta gelir. Teuku İskender, Doktora çalışmasını Hikayat Aceh üzerine yapmış ve tezini de Felemenkçe kaleme almıştır: “De Hikayat Atjeh” (1959, Leiden). Bu çalışma Endonezyaca olarak da yayınlanmıştır. Bkz. Teuku Iskandar, Hikayat Aceh: Kisah Kepahlawanan Sultan Iskandar Muda, Çev.: Abu Bakar, Proyek Rehabilitasi dan Perluasan Museum Daerah Istimewa Aceh, 1978. Önemli bir çabayı gerektiren bu çalışmalar, pek de kimsenin ilgi göstermediği görece erken dönemdeki çalışmalar olmasıyla da dikkat çeker.

Öte yandan, Bu eserler sadece Açe’nin değil, Malay dünyasının tabiri caizse olmazsa olmazlarıdır. Bugün her kim Malay dünyasının tarih ve medeniyetinden bahsediyorsa, bu eserlere atıf yapmadan geçmez, daha doğrusu geçemez. Bu otantik eserlere ilave olarak Malay medeniyetinin atardamarı rolündeki üç bölgeye ait el yazmalarını topladığı katalog çalışması önem taşır: “Catalogue of Malay, Minangkabau and South Sumatran Manuscripts” (1999, Leiden). Kitapları, makaleleri, Journal of Malayan Branch of Royal Asiatic Society (JMBRAS), Dewan Bahasa dan Pustaka (Kuala Lumpur) gibi önemli dergi ve yayınevlerinde yer bulmuştur.

Yukarıda Teuku İskender adına nerede rastladığıma değinmiş, yüzyüze görüşme olanağını da 2007 yılındaki Açe’deki Konferansı’nda olduğunu belirtmiştim. Teuku İskender söz konusu bu konferansta, “Aceh as a Muslim-Malay Cultural Centre (14th – 19th Century)” başlıklı makalesini sunmuştu. Uzunca olan bu makalesini neredeyse satır satır okuma “iştahı” karşısında şaşkınlığımı o günkü gibi hatırlıyorum. Haddi zatında, elindeki kağıt tomarını okumuyor, sanki orada yazılanları bizatihi yaşıyormuşcasına bir halet-i ruhiye içerisindeydi. Öyle ki, Teuku, sahip olduğu bilgiyi salonu dolduran çoğunluğu Açe’li dinleyicilere aktarma şevkiyle dolu olmasına rağmen, bu tip konferansların rasyonel yönetiminden payını almış, oturumu yöneten Batılı akademisyen biraz da edepsizce “kısa kesmesi için” kendisini uyarmıştı. Şimdi o günlere dönüp baktığımda, Açe üniversiteleri, kütüphaneleri, Eyalet yönetiminin ilgili birimlerinin bu kiymetli bilimadamını hakkınca ağırlayamadıklarını düşünüyorum. Yıllar sonra Açe’ye gelmiş böyle bir değeri, baş tacı etmek varken, bu fırsat kaçırılmıştı. Ancak ben bu fırsatı kaçırma niyetinde değildim. O günlerde, kendisiyle görüşme talebimi kabul etmiş, Darusselam’da Şah Kuala Üniversitesi kampüsünde aile efradına ait eve davet etmişti. Bir öğle sonrası gerçekleşen bu mülakatı geniş bahçeli evin “verandah”sında gerçekleştirmiştik. Birkaç saat süren bu güzel sohbeti bugüne kadar yayınlama fırsatı bulamadım.

Ve Teuku İskender 5 Eylül 2012 Çarşamba günü Leiden’da Hakk’ın Rahmetine kavuştu..  “Inna lillahi wa inna ilayhi rajiun”... Makamı cennet olsun...

Şimdi sıra Açeli yeni nesil tarihçi ve entellektüellerinde. Sorumlulukları az değil... Teuku İskender’in açtığı yolda ilerlemek zorundalar. Teuku İskender’in çalışmalarını teker teker ele alıp yeni çalışmalara imza atmalılar. Umarım bu bilinç en azından bir kısım Açeli dostta hasıl olur. Öte yandan, üniversite yönetimlerine de büyük görev düşüyor. Teuku İskender’in eserlerini yeniden basmalı, ilgili fakültelerde ders kitabı olarak okutmalılar. Açe Milli Eğitim Müdürlüğü bu eserleri basitleştirerek ortakoul ve liselerde müfredatta zorunlu kılmalılar. Bunlar yapılmalı ki, Teuku İskender ve kaleme aldığı gerçekler unutulmasın.

http://www.dunyabizim.com/Manset/10884/ace-tarihini-yeniden-gun-yuzune-cikarmisti.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder