Mehmet Özay 22.11.2020
Dr. Mahathir Muhammed, Enver İbrahim’le ilgili açıklamalarında gizli/açık bilinen bir gerçeği ortaya koyarak, “Enver İbrahim başbakan olamaz” dedi.
Enver İbrahim’in, Eylül ayının sonlarında başbakanlık için federal mecliste çoğunluğu sağladığı yolundaki açıklamanın ardından, bugüne kadar herhangi olumlu bir adımın atılmasının engellenmesinde en büyük payın Dr. Mahathir’de olduğu yolundaki söylemler dikkat çekiyordu.
Bu nedenle Dr. Mahathir, dün yaptığı yazılı açıklamada Enver İbrahim’in başbakan olamayacağı gerekçesini ortaya koyuyor.
Siyasal inat mı, derin devlet mi?
Bu soru, sadece bugün değil, bundan yirmi yıl önce de gündeme gelen bir soru. Bununla birlikte, Enver İbrahim’in gerek 1998, gerekse 2018 yılında başbakanlık koltuğuna en yakın olduğu dönemlerde yanında bulunan kişi Dr. Mahathir Muhammed oldu.
Enver İbrahim’in siyasal yaşamında yapısal bir unsuru temsil ettiğini söyleyebileceğimiz Dr. Mahathir, bir yandan 1981 yılında bu umut vaad eden genç entellektüeli kendi safına çekerken, ne kadar doğru bir karar verdiyse, 2018’de de doğru bir karar vermişti.
Bununla birlikte, Malezya siyasal yaşamının belirleyicilerinden olan Dr. Mahathir, Enver İbrahim’in sahip olduğu siyasi kalibre ve toplumsal desteğine ve hatta uluslararası tanınırlığına rağmen, onun niçin başbakan olmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyor.
Dr. Mahathir dün yaptığı bir açıklamada, Enver İbrahim’in niçin başbakan olamayacağına değinen bir açıklama yaptı. “Benle veya bensiz başbakan olamaz...” dediği kişi, muhalefet lideri Enver İbrahim.
Sadece bununla da sınırlı değil Enver İbrahim’in konumu...
2018 yılında yapılan 14. genel seçimler öncesinde Enver İbrahim’in kapısını çalıp ittifak kurmak isteyen Dr. Mahathir’di. Böylece, 2016 yılında yolsuzluklar içine batmış ve Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu’nun (United Malay National Organization-UMNO) oluşturduğu 61 yıllık Ulusal Cephe iktidarını yerinden etmenin yegâne yolu buydu. Ve öyle de oldu...
Bugün Dr. Mahathir’in,
“Enver, Başbakan olamaz” demesinin ardında başka nedenler yatıyor.
Aslında bu açıklama, Malezya siyasetinde son
iki yılı aşkın bir süredir gizli/açık ortaya konulan yaklaşımların son derece
samimi bir şekilde gündeme getirilmesinden başka bir anlam ifade etmiyor.
Bir başka deyişle, bu açıklama ile Dr. Mahathir, bilinen bir gerçeği, gayet medeni bir ‘siyasi’ cesaretle ortaya koymaktan geri kalmadığını da göstermiş oldu. Ancak bunu ekonomi yönetimiyle ilişkilendirerek sınırlı bir şekilde yapıyor!
Bu ay ortalarında Dr. Mahathir yaptığı bir başka açıklamada, Enver İbrahim’in başbakanlığına destek vermeme nedenini, 1997 yılındaki Güneydoğu Asya krizinde maliye bakanı olarak verdiği kararlara atfen açıklıyor.
Dr. Mahathir, 20 yıl öncesinde kalmış bir hesaplaşmadan hareketle, 2018 seçim sürecini ve 22 aylık Umut Koalisyonu (Pakatan Harapan-PH) hükümeti başarısını göz ardı ediyor.
24 Şubat sivil darbesi
Dr. Mahathir’in dünkü açıklamasını yapmasına sebep, 24 Şubat sivil darbesine açıklık getirmekti.
Daha o günden başlayarak, Malezya’da olan biteni “sivil darbe” olarak tanımlamakla, Malezya’yı anlamaya çalışan ancak, bunda gayet naif davranan çevrelerin, Dr. Mahathir’in bu açıklamasıyla herhalde neyle karşı karşıya olunduğuna kanaat getirmiş olacaklardır.
Dr. Mahathir, 23 Şubat günü kurucusu ve başkanı olduğu partisi Yerli Birlik Partisi’nde (Parti Pribumi Bersatu Malaysia-Bersatu), başkan yardımcısı statüsünü taşıyan Muhyiddin Yasin’in, o dönem iktidarda olan Umut Koalisyonu hükümetinden desteğin çekilmesi gerektiği yönündeki baskısı karşısında yapacak bir şeyi olmadığı ve istifa ettiğini söylüyor.
Dr. Mahathir gibi kurt bir politikacının hem de kurucusu
olduğu bir partide olan biteni sezememesini, son ana kadar bundan bi-haber kalmasını
ve üstüne üstlük partide ipleri Muhyiddin Yasin’e bıraktığı intibaı verdiğini
düşünmek gayet safça bir yaklaşım olur.
Malezya’da 24 Şubat darbesinin ardından defaatle
dile getirdiğimiz üzere, ortada olan bitenin tastamam bir sivil darbe olduğu
gerçeğini Dr. Mahathir kendi ‘kalemiyle’ doğruluyor ve diyor ki: “23 Şubat
akşamı, parti kurulunu ikna edememem üzerine, Muhyiddin Yasin UMNO ve Malezya
İslam Partisi (PAS) liderleriyle buluşarak yeni hükümeti kurma plânı yaptılar.”
Oysa 2018 seçimleri öncesinde Umut Koalisyonu’nun başbakan adayı şartlı olarak Dr. Mahathir’e verilirken, belirli bir süre sonra başbakanlığa Enver İbrahim’in getirileceği ortada bir gerçekti.
2018 sonrasında yaklaşık 22 ay boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Dr. Mahathir, söz konusu değişim konusunda sürekli yeni gerekçelerle Enver İbrahim’in önünü açmayacağını ortaya koyması, hükümet içinde sorunlara yol açarken, muhalefete düşen Ulusal Cephe ve özellikle de, UMNO çevrelerinde beklenmedik bir hesaplaşma için gayet verimli bir ortam hazırlıyordu.
Bu ortam, tam da Dr. Mahathir’in 23 Şubat gecesi Muhyiddin Yasin’in UMNO ve PAS yetkilileriyle görüşerek yeni hükümet kurulması için düğmeye basmalarında ortaya çıkmıştır.
Dr. Mahathir, 24 Şubat’ta başbakanlıktan istifa ederken bile, yeniden başbakan olarak atanabileceğinin hesabını yapıyordu ki, bunda yanıldı... Bu yanılgısını bir süre sonra “Muhyiddin beni aldattı” diyerek ortaya koyuyor.
Ancak, olası bir başbakanlık sürecinde mutlaka desteğini almak zorunda olduğu UMNO’dan hiç kimseyi kabineye almayacağı açıklaması, Dr. Mahathir’in bir başka politik zaafıydı.
Malezya, Enver İbrahim’i başbakan yapmamak için yirmi yılını harcadı.
Bu yirmi yılda, ne 2003’de istifasını verirken Dr. Mahathir Malay çoğunluğu hedeflediği noktaya çıkarmayı başardı, ne de kendisinden sonra başbakanlık koltuğuna oturttuğu Abdullah Badawi ve Necib Rezzak ile başarılı süreçlere imza attı.
Ve ülke 1 Mart’tan bu yana sadece kovid-19’la savaşmıyor. Aksine, siyasal kaos ortamında ekonomisi, toplumsal barışı ve en önemlisi moral değerlerini yitiriyor.
Dr. Mahathir haklı... Yirmi yıldır her konuşmasında üzerine basa basa ‘adalet’ kavramını gündeme getiren Enver İbrahim yaşanan tüm bu ortamlarda başbakan olamaz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder