4 Aralık 2024 Çarşamba

Hasan di Tiro, GAM ve Açe siyaseti / Hasan di Tiro, GAM and Aceh politics

Mehmet Özay                                                                                                                            04.12.2024

Bugün Açe’nin son dönemde gerçekleşen önemli tarihi günlerinden birinin yani, Açe’de bir siyasi hareketin kuruluşunun yıldönümü.

4 Aralık 1976 tarihinde bir siyasi hareket olarak, Açe Özgürlük Hareketi’nin (Gerakan Aceh Merdeka-GAM), Hasan di Tiro tarafından dünya kamuoyuna deklare edildi. 

Hasan di Tiro adı, GAM ile özdeşleşmiş olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Tiro’nun olgun yaşlarına eriştiği bir dönemde, Amerika Birleşik Devletleri’nde refah içerisinde süren yaşamını sona erdirme kararı almasının ardından, Malaka Boğazı’nda bir gemiden tekneyle alınıp Kuzey Sumatra’da karaya çıkmasıyla başlayan süreç, salt onun tekelinde başlayan bir hareket olarak görülmemelidir.

Dönemin siyasi koşulları çerçevesinde, Endonezya Cumhuriyeti’ne karşı bağımsızlık hareketi olarak gündeme gelen GAM’ı bir fikir etrafında örüntüleyen Hasan di Tiro’nun, Endonezya bağımsızlığı öncesinde Hollanda sömürge döneminin son yılları, onu takip eden 1942-1945 yılları arasında Japon yönetimi tecrübesi ve nihayetinde, Endonezya Cumhuriyeti’nin kuruluşu gibi siyasal dinamiklerin ardından Açe, yeni kurulan ulus devletin  bir eyaleti statüsüyle, yeni bir siyasal unsura adaptasyonu tecrübe etmeye başladığını dikkate almak gerekir.

Açe’yi burada ‘bir siyasi akıl’ olarak kabul etmek suretiyle, adaptasyon süreci söylemini bilerek kullanıyorum...

Bunun nedeni, Açe’nin 20. yüzyılın başlarına kadar süren siyasi varlığının ardından, bir ulus devlet çatısı altında tam bağımsızlık kavramıyla karşılaşmasının, yine o dönem akıllarda dipdiri varlığını sürdüren sultanlık dönemi çerçevesinde, kendi bağlı olduğu siyasal sistemden ayrışmanın adı olmasından kaynaklanıyor.

Bu kısa giriş, temelde bir hareket olarak GAM’ın, tarihsel olarak nasıl anlaşılması gerektiğine dair bir fikir verdiğini düşünüyorum.

Genel itibarıyla baktığımızda, literatürde ‘ayrılıkçı hareket’ olarak zikredilmekle birlikte, kanımca bu oluşumu, bir düşünce sisteminin uzantısı ve dönemin getirdiği şartlar içerisinde, bir askeri harekete dönüştürmüş olmasıyla birlikte düşünmek gerekir.

Aksi halde farklı bir duruş, GAM’ı sıradan, anti-merkezci, çatışmacı ruhu öne çıkan etnik milliyetçi gibi yüzeysel bağlamlarla anlaşılmaya iter ki, bu durum hem, bu hareketin kurucusunun ideallerinin farkında olunmadığını hem de, bölgenin uzun dönemli siyasal yapılaşmalarından habersizsizliğini ortaya koyar.

Buradan, GAM’a ne oldu sorusunu sorarak yazıya devam etmek mümkün. çeşitli vesilelerle yazdığım üzere, GAM siyasi ve askeri elitinin yapılaşmayı sonlandırma süreci 2004 yılı sonunda bölgede yaşanan deprem ve tsunami sonrasında Endonezya merkezi hükümetiyle başlatılan barış görüşmeleri süreci oldu.

Tsunami öncesinde de barış süreçleri yaşanmasına rağmen, 2005 yılı başında başlayan sürecin aynı yılın 15 Ağustos günü anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanmasını, ‘doğal afetin’ doğurduğu psikolojik ve sosyolojik gerçeklikle ilişkilendirmeye elverişli bir zemin olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Helsinki Barış Anlaşması olarak tarihe geçen bu barış anlaşması, Açe’yi ‘bağımsız’ bir siyasi yapıya taşımasa da, eyalet yönetimi, yasama, ekonomi-dış ticaret gibi alanlarla ilgili maddelerle, önemli bir otonom yönetim sürecine evirecek gayet önemli maddeler içeriyordu.

Bunların başında Açe’nin Açeliler tarafından yönetilmesi ilkesinin maddeleşmesinin somut karşılığı, Endonezya’nın başka herhangi bir eyaletinde görülmeyen bir uygulama olarak, Açe’de yerel siyasi partilerin kurulması oldu.

Açe’nin nasıl yönetileceğine dair yasama süreci de ‘Açe Yasası’ (LoGA) olarak bilinen Açe parlamentosunca ortaya konuldu.

O günden bu yana, dört yerel seçim geçti. 2007, 2012 ve 2017 seçimlerinde valiler GAM’ın eski sivil kanadında bulunan isimlerin katıldığı ve seçimi kazandıkları dönemlerdi.

Dördüncü seçim geçen hafta yani, 27 Kasım’da yapıldı. Bu seçimi de, barış anlaşması öncesinde, GAM’ın askeri kanadının son lideri konumundaki Müzekkir Manaf kazandı.

Bununla birlikte, burada şu detayı da vermekte yarar var. Açe’de yapılan bu seçimler eyaletin büyüklüğüyle kıyaslanmayacak ittifaklar bloğu mücadelesine konu oldu. Geçen hafta yapılan yerel seçimlerde de bu yakından gözlemleniyordu.

İttifak bloklarının sadece, Açe’deki yerel partilerle sınırlı olmadığı, bunun yanı sıra ulusal düzeyde siyaset yapan partilerin de yer aldığını hatırlatmak gerekir.

Açe gibi ülkenin en batısında bir anlamda -kimilerince ileri sürüldüğü üzere, kıyıda köşede kalmış bir eyalet olarak görülmekle birlikte, ulusal partilerin Açe siyasetine niçin bu denli önem verdikleri de açıkçası bir araştırma konusu.

Endonezya’da 7 Şubat’ta yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde ulusal partilerden ve başında başkan adayı Prabowo Subianto’nun bulunduğu Gerinda, Açe yerel partilerinden GAM hareketinin siyasi uzantısı Açe Partisi (Partai Aceh-PA) ile ittifak kurdu.

Öte yandan, son iki dönem devlet başkanlığı koltuğunda oturan Joko Widodo’yu resmen desteklemiş olan, başında Megawati Sukarnoputri’nin bulunduğu Endonezya Mücadeleci Demokrasi Partisi (Partai Demokrasi Indonesia-Perjuangan-PDI-P), Açe’nin bir diğer eyalet partisi ve yine GAM’ın uzantısı ancak, yaklaşık on yıl önce Açe Partisi ile yolları ayırmış olan grubun kurduğu Açe Ulusal Partisi’yle (Partai Nasional Aceh-PNA) ittifakıydı.

Ulusal siyasetin odağında ve son başkanlık seçimlerinde birbirinin rakibi konumunda olan Gerinda ve PDI-P’nin Açe eyalet siyasetinde, GAM’ın devamı hükmündeki iki yerel partiyle ittifakını doğru değerlendirmek gerekiyor.

Bu durum, Açe siyasi hareketinin öncü konumundaki yerel partilerinin, merkez siyasetle yakınlaşması olarak değerlendirilebileceğini akla getiyor.

Öte yandan, ulusal siyasetin en önemli siyasi hareketlerinin Açe Eyaleti’ni ve de, bu eyaletin siyasi varlığını göz ardı edemeyecekleri kadar önemli olduğunun farkında olduklarına işaret ediyor.

Yerel seçimlerin hemen öncesinde, devlet başkanı Prabowo Subianto’nun özel danışmanı Fouka Noor Farid’in Açe’ye yaptığı ziyarette, eyalet siyasetinin sembolik kabul edilen ancak, siyasal yaşama etkisi noktasında önemine kuşku bulunmayan Tgk. Malik Mahmud al-Haytar’la görüşmesi ve görüşmenin içeriği açıkçası merkez siyasetin Açe’ye ilgisinin en somut yanını oluşturuyordu.

Yerel seçimler bağlamında Açe’de yaşanan ve bir anlamda, siyasal olarak ‘birbirine muhtaçlık’ olgusunu ortaya koyan gelişmeler, GAM’ın kuruluşundan bu yana geçen 48 yılın ardından ve 2010 yılında vefat eden Hasan di Tiro sonrasında Açe’de, siyasal vizyonun nasıl ve ne yönde yapılandırılmakta olduğuna dair yeni araştırmaların ortaya konulmasını gerektiriyor.

https://guneydoguasyacalismalari.com/hasan-di-tiro-gam-ve-ace-siyaseti-hasan-di-tiro-gam-and-aceh-politics/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder